Duyuru Detayı

Kadın Baro Başkanları Sakarya’da buluştu: Sorumluluk almaya davet ediyoruz

Sakarya Barosu’nun ev sahipliğinde bir araya gelen Kadın Baro Başkanları, kadın cinayetlerine, şiddete ve her türlü ayrımcılığa son vermek için mücadele kararlılıklarını belirterek toplumun tüm paydaşlarını sorumluluk almaya davet etti.

Sakarya Barosu’nun ev sahipliğinde ilk defa Kadın Baro Başkanları Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Sakarya’da kadın cinayetleri ve kadın temsiliyeti konuları ele alındı.

Toplantıda; Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez, Artvin Barosu Başkanı Av. Ayla Varan, Bilecik Barosu Başkanı Av. Halime Kahraman, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir, Ordu Barosu Başkanı Av. Sibel Torun, Sakarya Barosu Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız, Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran ve Yalova Barosu Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş yer aldı.

Ayrıca toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevim Atila Demir, Prof. Dr. Sima Nart, Doç. Dr. Handan Akyiğit, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü temsilcileri ve Sakarya Barosu üyesi avukatlar katıldı.

Toplantının sonunda Kadın Baro Başkanları tarafından bir bildirge yayınlandı.

Bildirge şu şekilde:

“Kadına karşı şiddet toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve ayrımcılığın bir sonucu ve insan hakkı ihlalidir.

Ülkemizde Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadının; eşit yurttaşlık hakkının temini ile başta aile hayatı olmak üzere sosyal, siyasal ve ekonomik hayatta kısacası toplumsal yaşamdaki yeri güçlendirilmiş, kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi yasal zemine oturtulmaya çalışılmıştır.

Dünyadaki kadın hakları hareketleriyle koordineli bir şekilde ülkemizde de kadın ve erkeğin yasalar önünde eşit bireyler olarak yaşaması için pek çok yasal düzenleme yapılmıştır. Ayrıca Devletimiz bu amaca yönelik olarak pek çok uluslararası sözleşmeye de imzacı olmuştur. Bu alanda kadınların insan haklarını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan en önemli sözleşmeler; Birleşmiş Milletler düzeyindeki dokuz temel insan hakları sözleşmesinden biri olan “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi” (CEDAW) ile hukuka aykırı bir şekilde çekilme kararı alınan ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” diğer adıyla “İstanbul Sözleşmesi’’dir.

Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada kadına karşı şiddetin her türlüsüyle mücadele etme ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.

Devletin görevi bireylerin hak ve özgürlüklerini korumak, eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldırarak şiddetsiz bir ortam ve yaşam hakkı sağlamaktır.

Ülkemizde artık sistemli bir hale gelen kadın cinayetleri karşısında Devletimize bu yöndeki görev ve sorumluluklarını hatırlatıyor, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere hiçbir yasal kazanımdan vazgeçilmemesini talep ediyoruz.

Kadına karşı ayrımcılık ve şiddet, Devletin tüm mekanizmalarıyla birlikte ilgili tüm kurum ve kuruluşların iş birliği içerisinde olması ve kararlı bir mücadele ile ortadan kaldırılabilir.

Bizler, 16.04.2022 tarihinde Sakarya Barosu ev sahipliğinde bir araya gelen Kadın Baro Başkanları olarak; artarak devam eden kadın cinayetlerine, şiddete ve her türlü ayrımcılığa son vermek için

mücadele kararlığımızı yineliyor, toplum paydaşlarını da bu konuda sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Biz kadınlar!

Ayrıcalık değil Eşitlik

Öncelik değil Liyakat

Himaye değil Özgürlük

Ölmek değil Yaşamak İSTİYORUZ.”