Duyuru Detayı

SAKARYA BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ‘nin20 Kasım 1989 tarihinde  kabul edilmesinden bu yana her  20 Kasım gününde kutlanan  Dünya Çocuk Hakları Günü’nü biz de Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak kutluyor, çocukların haksızlığa uğramadığı, sömürülmediği, istismara ve şiddete maruz kalmadığı bir dünyada yaşamayı diliyoruz.

Tüm çocuklar toplumun gözbebeği ve yarınların mimarıdır. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun çocukların içinde bulunduğu yoksulluklar, çektikleri acılar, hastalıklar toplumu da yaralamaktadır. Dünya genelinde ve ülkemiz sınırına yakın coğrafyada acımasızca sürüp giden savaşlar ve terör eylemleri nedeniyle; çocukluğunu yaşayamayan, sakat kalan, hayatını kaybeden çocuklar hızla çoğalmaktadır. Mülteci durumuna düşmüş, oraya buraya savrulan çocuklar yaşadıkları eziyeti idrak edemeden, bir kültür bunalımı yaşamaktadırlar.

Günümüzde köleliğin bittiği söylemlerine rağmen  kayıt dışı çalıştırılan çocuklar, modern köleliğin  örneğini oluşturmaktadır. Özellikle mevsimlik tarım işçilerine bakıldığında küçük çocukların zor şartlarda çalıştırıldığı açıkça görülmektedir.

Cinsel istismar mağduru çocukların sayısı her geçen gün artmakta olup, mevcut yasal düzenlemeler bu hususta caydırıcı olmaktan halen çok uzaktadır. Sokak çocuklarının  sayısındaki artış beraberinde suça sürüklenen çocuk sayısının ve suç mağduru çocuk sayısının artışını da getirmekte, zararlı alışkanlıklara, özellikle de uyuşturucuya başlama yaşı giderek küçülmektedir.

Her “Dünya Çocuk Hakları Günü”nde çocukların maruz kaldığı tüm mağduriyetler sayılıp dökülmesine ve bir takım çözüm önerileri getirilmesine rağmen durumda bir değişme olmadığı gibi aksine her sene olumsuz verilerde büyük artışlar yaşanmaktadır. Bu tablo uluslararası kuruluşlar da dahil olmak üzere, bu konudaki çabaların yetersiz kaldığını göstermektedir. Biz Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocukların olduğu her yerde, haksızlığın, hukuksuzluğun, istismarın karşısında üzerimize düşen  görevi yapma sözü veriyor; sadece
temsili bir gün olan “Dünya Çocuk Hakları Günü”nün değil aslında tüm günlerin onlar için olduğu çocuklarımızın yüzünün hiç solmamasını diliyor, çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyoruz.

SAKARYA BAROSU

ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ BAŞKANI