Duyuru Detayı

KADIN ÇALIŞTAYIN DA KONUŞAN BARO BAŞKANIMIZIN KONUŞMA METNİ

Sakarya Üniversitesi, Türk Kadınlar Birliği ve Baromuz paydaşlığında 10-11 Ocak 2014 tarihlerinde Elmas Otel’de düzenlenek olan Kadın Çalıştayında bugün açılış konuşması yapan Baro Başkanımız Av. Recep Hacıeyüpoğlu’nun konuşma metni aşağıda yer almaktadır.

Türk Kadınlar Birliği, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı'nın yasalaşmasının 79.yılı nedeniyle bir çalıştay projesi ile Baro'muzu ziyaret ettiklerinde memnuniyetimizi ve paydaş olarak desteğimizi ifade ettik. Hatta ev sahipliğini üstlenmek ve çalıştayı hizmet binamızda gerçekleştirmek istedik. Bu nedenle tarih değişikliği önerdik, ancak tadilatı süren hizmet binamızdaki teknik gecikmeler nedeniyle bu dileğimiz gerçekleşemedi.

Çok önemli ve verimli bir çalışma olacağı inancındayız.

Önemli; çünkü "Kadının İnsan Hakları" sorununu temel insan hakları ve demokrasi sorunu olarak görüyoruz.

Devlet mekanizmasının yurttaşları eşit haklarla donatmasının zorunluluğunu biliyoruz.

Bu hak ve özgürlüklerin sınırları da hukuk ve yasalarla düzenlenmektedir.

Hukuk normları yazılı ve yazısız kaynaklardan oluşur. Yazılı kaynaklar olarak, Anayasa, Kanunlar, Uluslarası Antlaşmalar, KHK, Tüzükler ve Yönetmelikler sıralanabilir. Yazısız kaynaklar için ise kısaca örf ve adet diyebiliriz. Tabiidir ki, alelade örf ve adet kuralları ancak hukuk düzeni tarafından tanınırlarsa hukuk kaynağı olarak geçerlilik kazanırlar.

Ancak; örf-adet hukuku bağlamında "belirli bir topluluğun üyelerinin belli bir zaman süreci içinde aynı şekilde tekrarlanan davranışlar" bütününün yansımaları olduğunu ve çoğu zaman oluşturulan hukuki normları da etkilediği maddi bir olgudur. İşte sorun bu etkileşimin sınırları ve çizgileridir. Hukuk, kendisini önyargılara ve tabulara teslim etmemelidir. Yanlış yargı ve hurafeleri dönüştürmek ve toplumsal hayatın ilerlemesine katkıda bulunmak için önemli bir misyon üstlenmelidir.

Hukuk'un tek hedefi toplumsal düzeni korumak değil, aynı zamanda belli amaçlar doğrultusunda zihniyet dönüşümünün ve ilerlemenin gerçekleştirilmesi için önderlik de etmek olmalıdır.

Sakarya Baro'su Başkanı olarak bu çalıştayın bu amaca hizmet doğrultusunda da önemli olduğunun altını çizmek isterim.

Öneminin yanısıra verimli olacağı kanısındayım. Bu günü ve yarını kapsayacak çalışmalarda hem değerli hocamızın ufkumuzu açacağı sunumu, hem de hukukçular, akademisyenler, sivil toplum örgütleri, kamu temsilcileri, iş kadınları biraraya gelerek görüş ve düşüncelerini paylaşacaklar.

İnanıyorum ki, hepimiz bu üretimden yararlanacağız.