Duyuru Detayı

Kadın Hakları Merkezi: “Genelge’nin uygulanmasını istiyoruz”

Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması' hakkındaki Genelge ile ilgili açıklama yayımladı. Merkez açıklamada, Genelge’nin uygulanmasını istediklerini belirtti.

Açıklama şu şekilde:

"Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 17.12.2019 tarihinde 154/1 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması hakkında Genelge hazırlanmıştır. Hazırlanan bu genelgede aşağıdaki hususlar yer almaktadır.

  • Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Büroları yaygınlaştırılacaktır.
  • Kadına yönelik şiddet suçlarında soruşturmalar Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürolarındaki Cumhuriyet Savcıları tarafından yürütülecektir.      
  • Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Büroları çalışan Cumhuriyet Savcılarının uzmanlaşabilmeleri için zorunlu durumlar dışında farklı işlerde görevlendirilmeyecek ve sık iş bölümü değişikliği yapılmayacaktır.
  • Kadına şiddetle mücadele kapsamında mağdurun hayati tehlikesinin bulunması halinde talep aranmaksızın geçici koruma altına alma tedbiri uygulanmalıdır.
  • Şiddet uygulayana yönelik öfke kontrolü, stresle başa çıkma konularında eğitim, rehabilite, tedavi, muayene tedbirleri talep edilebilmesi ve derhal uygulanması gerekmektedir.
  • Mağdurun daha önce başka şikayetinin bulunup bulunmadığı kontrol edilerek süregelen şiddet vakıalarının tespiti halinde şüpheli hakkında zincirleme eylemlerle orantılı koruma tedbirlerine başvurulması gerekmektedir.
  • Tedbir kararlarının ihlali nedeni ile zorlama hapsinin kapalı ceza infaz kurumlarında infaz edilmeli. Koşullu salıverme ve denetimli serbestlik gibi infaz uygulamalarında konu edilmemelidir.
  • Hâkim tarafından verilen önleyici tedbir kararlarının tefhim veya tebliğ edilmemesi kararın uygulanmasına engel teşkil etmeyeceğinden, kararın infaz edecek birime teslim edildiği tarihte infazına başlanmalıdır.

Genelgenin tam metnine aşağıdaki adresten ulaşılabilecektir. https://www.adalet.gov.tr/Genelgeler/genelge_pdf/154-1.pdf

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanması zaruri görülen bu genelgeden anlaşılacağı üzere kanun ve yönetmelikler uygulayıcılar tarafından gerektiği gibi uygulanmamaktadır.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi yani CEDAW, 18 Aralık 1979 tarihinde kabul edildi. Türkiye sözleşmeyi 1985 yılında imzaladı ve yasalardan ve yaşamın her alanından Kadına karşı her türlü ayrımcılığı kaldırmayı ve toplumsal eşitliği sağlamayı taahhüt etti.

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi yani İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye tarafından çekincesiz imzalandı.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun 8/3/2012 tarihinde Resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunun hazırlanmasında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, özellikle Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve yürürlükteki diğer kanuni düzenlemeler esas alınmış, şiddet mağdurlarına verilecek destek ve hizmetlerin sunulmasında temel insan haklarına dayalı, kadın erkek eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir usul izlenmiştir. Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları insan onuruna yaraşır bir şekilde yerine getirilmelidir. Bu Kanun kapsamında kadınlara yönelik cinsiyete dayalı şiddeti önleyen ve kadınları cinsiyete dayalı şiddetten koruyan özel tedbirler ayrımcılık olarak yorumlanamaz.

Tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler ve iç hukukumuzda yer alan önleyici yasal hükümler hemen hemen yeterli olmasına rağmen sorunun artarak büyümesinde sebep, farklı alandaki uygulamaların ve uygulayıcıların kadına şiddetin artmasına sebep olması yine yasalarla eylem ve söylemlerin farklılığıdır. Ki bu durum Adalet Bakanlığı tarafından uygulayıcılara yönelik bir Genelge yayınlanması zaruriyetine sebep olmuştur.

Bu sebeplerle Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak;

Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılmasını; Anayasanın 90. Maddesi gereği “Kanun” hükmünde olan Uluslararası Sözleşmelerin, İç Hukukta yer alan mevcut düzenlemelerin ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 17.12.2019 tarihinde 154/1 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanmasına Dair Genelge’nin uygulanmasını istiyoruz” denildi.

SAKARYA BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ