Duyuru Detayı

Meslektaşlarımızın Mesleki Yönetmeliklere Aykırı Davranışları Hakkında

DUYURU

Değerli meslektaşlarımız;

Son zamanlarda sosyal medya olarak tanımlanan internet tabanlı mecralarda bazı meslektaşlarımızın yaptığı paylaşımlar ve bu mecralarda Avukatlık Kanunu, TBB Avukatlık Meslek Kurallarına ve TBB Reklam Yasağı Yönetmeliğini hiçe sayıp hukukun tüm paydaşları ve özellikle avukatlık mesleğinin en önemli onuru savunma hakkını "Fenomen" işlermiş gibi lanse edilmesine sebep olan yeni bir trend ortaya çıktığı gözlemlendiğinden bu duyurunun yapılma zorunluğu doğmuştur.

Bu trend avukatlık mesleğinin doğasına ve vatandaşın savunma haklarına bütünüyle aykırı olduğu gibi mesleğin onuru ve saygınlığına da gölge düşürmektedir. Sosyal medya mecralarından yapılan paylaşım ve içerikler düşüncesizce savunma hakkının kişiselleştirilmesine sebebiyet vermekle kalmıyor aynı zamanda reklam yasaklarına aykırı davranarak savunma hakkını ticaret mantığına devşirip haksız kazanç sağlamaya sebebiyet veriyor.

Yapılan bu haksız kazanç meslek çatısı altında bulunan meslektaşlarımız arasında huzursuzluk yarattığı gibi ortaya çıkan bu huzursuzluğu gidermek ve mesleğin onurunun yüceltilmesine ön ayak olmak baroların en asli görevleri arasında olduğunu hatırlatırız.

Bu itibarla son günlerde bazı meslektaşlarımızın şahsi sosyal medya hesaplarından veya bürolarına özel olarak açtıkları sosyal medya hesaplarından sponsorlu olarak reklam verdikleri başkanlığımızca tespit edilmiştir.

Örneğin bazı meslektaşlarımızın:

Örnek Yargıtay kararlarını kullanarak sponsorlu (Ücret Karşılığı) reklam verdikleri,

Müvekkilleriyle arasındaki sözleşmeden doğan avukatlık ücretini kişisel sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla ifşa ettikleri ve bunu bir gurur/başarı kaynağı gibi lanse ettikleri, Google veya benzeri arama motorlarında alan adı (domain) satın alarak ‘en iyi avukat, en iyi ceza avukatı, en iyi boşanma avukatı, gayrimenkul avukatı gibi propagandalar ile uzantılar ekleyip reklam verdikleri, takip ettikleri davalar ya da kişisel fotoğrafları ile ve kendi bürolarından görsellerle sosyal medya platformlarından paylaşım yaptıkları ve bu paylaşımların açıklamalarına:

“Fotoğrafa 3 saniye bakınca ilk celsede beraat almış bir avukat görüyorsunuz”

“Tek celsede boşuyoruz”,

“Sadece dürüst çalışıyoruz. O yüzden vazgeçilmiyoruz”,

“Hafta sonu kısıtlamalarına rağmen çalışmaya devam’’,

“Gecenin bu vaktinde hala bürodayız’’,

“Adliyede şu saatte nöbetteyiz’’,

“Bugün de tahliye kararını almanın mutluluğunu yaşıyoruz’’,

“Müvekkilin teşekkür hediyesi’’,

“Tatile de gidilir, tatilde de çalışılır’’, “Vekaletnameyi aldık artık karşı taraf düşünsün!’’

…gibi açıklamalar yazarak paylaştıkları tespit edilmiştir.

Yine bazı meslektaşlarımızın ulusal ve yerel basında görsel veya yazılı röportajlar verdikleri, yazılı ve görsel medyada mesleki faaliyetlerini ön plana çıkaran haberler yapılması için girişimlerde bulundukları, sosyal medya üzerinden belirlenen kanuni sınırları aşan sayfalar açarak bilgilendirme, içtihat metni paylaşımı gibi danışmanlık hizmetine yönelik paylaşımlar yaptıkları, adliyelerden duruşma salonlarına, icra dairelerinden ofislerine kadar çok çalışıldığına, ne kadar çok iş takip ettiğine yahut takip edilen işler neticesinde ne tür başarılar elde edildiğine varana kadar fotoğraflarla paylaşım yaptıkları, gazete, dergi vb. yayın organlarına mesleki faaliyetlerini, kendisini ve ofisini ön plana çıkaran röportajlar verdikleri görülmüştür.

Sadece bir kısmını örneklendirdiğimiz bu olumsuz örnekler, maalesef her geçen gün de artmaktadır.

Bu ve benzeri paylaşımların 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 34. maddesi ile TBB Meslek Kurallarının 3, 4, 5, 7, 8, 9, 37 ve 40. maddelerine, TBB Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 8/b, c, e ve 11. maddelerine aykırılık teşkil ettiği tartışmasızdır.

Yine 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun Baro Yönetim Kurulunun görevlerini düzenleyen 95. Maddesi uyarınca; “Avukatlık onurunun ve meslek düzeninin korunmasını, mesleğin adalet amaçlarına uygun olarak bağlılık ve onurla yapılmasını sağlamak….’’

“….Mesleki ödevler hususunda Baro mensuplarına yol göstermek ve onlara bilgi vermek ve mesleki görevlerin yapılıp yapılmadığını denetlemek, mesleğe ve meslek mensuplarına yönelik hak ihlallerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak, bu konuda her türlü yasal ve idari girişimde bulunmak’’ baro yönetim kurulunun asli görevlerindendir.

1136 sayılı Avukatlık Kanununun Sakarya Barosu Yönetim Kuruluna yüklemiş olduğu ödevler uyarınca meslek onurunun ve meslek düzenin korunması, mesleğin adalet amaçlarına uygun olarak bağlılık ve onurla yapılmasının sağlanması, mesleki ödevler bakımından yol gösterilmesi, mesleğe ve meslektaşlara yönelik hak ihlallerinin önlenmesi amacıyla; değerli meslektaşlarımıza yukarıda örneklerine yer verilen olumsuz tutum ve davranışlardan kaçınmaları, bu konuda daha dikkatli, titiz davranılarak, haksız rekabet yahut reklam niteliğinde paylaşım ve davranışlarda bulunulmaması ve bu tür paylaşımlara ve davranışlara mahal verilmemesi, mevcut paylaşımların ise ivedilikle kaldırılması hususunu hatırlatır, bahsi geçen aykırılıkların mesleğin saygınlığını azalttığı gibi aynı zamanda da Avukatlık Kanununa, TBB Reklam Meslek Kurallarına, TBB Reklam Yasağı Yönetmeliğine aykırı olması hasebiyle de disiplin suçu olduğunu, bu tür eylemlerin tespiti halinde ilgili meslektaşlar hakkında RE’SEN işlem başlatılacağını bilgilerinize sunarız.

SAKARYA BAROSU BAŞKANLIĞI