Haber Detayı

YARGI REFORMU STRATEJİSİ TOPLANTISI BARO BAŞKANI AV. ABDURRAHİM BURAK’IN KATILIMIYLA ANKARA’DA YAPILDI.

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının Ankara Hakimevi'nde düzenlediği “Yargı Reformu Stratejisi ve Stratejik Plan” toplantısına  Baro Başkanı Av. Abdurrahim BURAK katıldı.

Toplantıya; Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Antalya Baro Başkanı Av. Polat Balkan, Aydın Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Kahramanmaraş Baro Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, İstanbul Baro Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Amasya Baro Başkanı Av. Ahmet Melik Derindere, Mardin Baro Başkanı Av. Çelebi Araz, Erzurum Baro Başkanı Av. Talat Göğebakan, Ankara Baro Başkanı Av. Ramiz Erinç Sağkan, Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, Siirt Baro Başkanı Av. Nizam Dilek, Aksaray Baro Başkanı Av. Ramazan Erhan Toprak, Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda; hukuk eğitimi, hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi, hakim yardımcılığı, savunmanın güçlendirilmesi, Avukatlık mesleğinin sorunları, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri tartışıldı.

Toplantı, coğrafi bölgeleri temsilen tesbit edilen baro başkanlarının, TBB yönetim kurulu üyelerinin, disiplin kurulu başkanının, bazı illerin ve bölge adliye mahkemelerinin başsavcılarının, komisyon başkanlarının, dekanların ve bürokratların katılımıyla yuvarlak masa toplantıları şeklinde devam etti.

Açılışta sırasıyla, Adalet Bakan Yardımcısı, TBB Başkanı, YÖK Başkanı, Adalet Bakanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı yargının sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, konuşmasında hukuk fakültelerinde güncel öğrenci sayısının 83 bin olduğunu da açıkladı.

TBB Başkanımız Prof. Dr. Av. Feyzioğlu yaptığı konuşmasında, en başta gelen taleplerinin "Hukuk Fakülteleri Devlet Yeterlilik Sınavı" olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de sınavın gelmesi önerisine destek verdiler.

Prof. Dr. Av. Feyzioğlu, belirli kıdemdeki avukatlar için yeşil pasaport talebini de dile getirdi.

Bakan Gül, bu konu hakkında da gerekli çalışmayı İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüklerini ve sonuç alacaklarını ifade etti.

Hazırlanan Yargı Reformu Stratejisi Taslağında;
Yargıya güven ve memnuniyet, yargının hızlandırılması, hukuk eğitimi, hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi, hakim ve savcı yardımcılığı, savunmanın güçlendirilmesi, avukatlık mesleğinin sorunları, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri, yargı harçları ve adli yardım gibi konu başlıkları yer aldı.