Haber Detayı

Günümüzün alternatif uyuşmazlık çözümü: Arabuluculuk

Sakarya Barosu’nda avukatlara yönelik Arabuluculuk Temel Eğitimleri sürüyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen eğitim, Sakarya Barosu Konferans Salonunda gerçekleşti.

Sakarya Barosu ile Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜSEM) iş birliği ile gerçekleştirilen eğitime Sakarya başta olmak üzere birçok ilden avukat katıldı. Eğitimi Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok, Dr. Barış Küçük, Dr. Öğr. Üyesi Sezercan Bektaş, Av. Arb. Burak Aslanpınar ve Av. Arabulucu Dursun Yassıkaya gerçekleştirdi.

16-24 Şubat tarihleri arasında toplam 84 saatlik eğitimi tamamlayan avukatlar, Arabuluculuk Sertifikası almaya hak kazandı.

Eğitime Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak da katılırken, Başkan Burak’a Arabuluculuk Sertifikasını Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan takdim etti.

Eğitimin sonunda eğitimcilere Sakarya Barosu’na ait ‘Adalet Saati’ hediye ederek teşekkürlerini ileten Başkan Burak, “Benim de katıldığım bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Arabuluculuk Temel Eğitimlerini tamamladık. Eğitime gördüm ki Sakarya başta olmak üzere İstanbul, Kocaeli, Yalova, İzmir gibi birçok ilden meslektaşım katıldı. Sertifikalarını alan tüm meslektaşlarımı tebrik ediyorum. Sakarya Barosu olarak mesleğimize her türlü katkı sunacak hizmetler sunmaya devam edeceğiz. Üniversitemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Arabuluculuğun hukuk davalarındaki rolü

Eğitimin sonunda açıklamalarda bulunan Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sezercan Bektaş ise arabuluculuğun günümüzün alternatif uyuşmazlık çözümü olduğunu belirttti. Bektaş, “Bizlerde alternatif uyuşmazlık çözümünün temel eğitimlerini verdik ancak Adalet Bakanlığı özellikle alternatif çözüm yolları hususunda hem Ceza Hukukunda hem de hukuk davalarında iki alternatif uyuşmazlık çözüm yönetimi olan bir arabuluculuk bir de uzlaştırma konularına önem vermektedir. Bizler ise bu konuların hukuk davalarındaki arabuluculuk boyutunu anlatıyoruz. Gün geçtikçe bu konu daha da önem arz ediyor. Özellikle bazı alanlarda arabuluculuk uygulamaları dava şartı haline geldi. Yani bir dava açabilmek için öncelikle arabuluculuk yoluna başvurmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sık sık eğitim düzenlenmeli

Eğitimin sonunda sertifika almaya hak kazanan avukatların bir de sınava gireceğini hatırlatan Bektaş, eğitimin sonunda katılımcı avukatlara girecekleri sınavda başarılar diliyorum umarım arabulucu ailesine katılırlar diyen Bektaş şöyle devam etti: “Baroların ana görevlerinden bir tanesi de avukatlara eğitim seferberliği ilan etmek yani meslek içi sık sık faydalı eğitimler düzenlemektir. Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak da bu yönde etkin bir şekilde çalışmalar düzenleyerek mesleğe katkıda bulunuyor. Arabuluculuk temel eğitimleri dışında Hukuk Fakültemiz ile baronun yapmış olduğu eğitimlerde de meslektaşlarımızı akademik açıdan yardımcı olarak yön veriyor. Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak’a ve bizleri çok iyi ağırlayan Sakarya Barosu çalışanlarına teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.