Haber Detayı

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI BASIN AÇIKLAMASI

CUMHURİYET…

 

Bir milleti küllerinden yeniden var eden büyük önder Atatürk’ün “Türk Gençliğine emanet ediyorum” dediği Cumhuriyetimizin 91. Yılını kutluyoruz.

 

Bugün her zamankinden daha çok Cumhuriyete muhtacız. Her zamankinden çok Hukuka, her zamankinden çok Adalete ve her zamankinden çok Demokrasiye, Hürriyetlere, Özgürlüklere ve huzura muhtacız. Eğer bugün huzurumuz kaçıyor ise, toplumun bir kısmı diğerine karşı nefret ve öfke duyuyor ise, haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı “aman başımıza ne gelir!” endişesi ile susuyor ise bu durum, Cumhuriyetimizin değerlerini yitirdiğimizden ve onu soldurduğumuzdandır.

 

Cumhuriyet özgür insanların rejimidir. Haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkan, güçlünün zayıfı ezmesine göz yummayan cesur insanların iradesidir. Her düşünceye saygı duyan, okuyan, düşünen ve harekete geçen çalışkan insanların hazinesidir. “Cumhuriyet” insanlığın medeniyet tarihinin kısa bir özetidir.

 

Cumhuriyet denilince akla “toplum sözleşmesi” gelir, yani Hukuk gelir, adalet gelir, demokrasi gelir, hak ve özgürlükler gelir, barış ve huzur gelir.

 

Bu itibarla Hukukun olmadığı veya işlemediği bir yerde Cumhuriyet var diyemeyiz, demokrasinin unsurlarının işlevsizleştirildiği bir yerde Cumhuriyet var diyemeyiz, adaletin olmadığı haksızlığın kol gezdiği, zulmün salgın olduğu bir toplumda huzur var diyemeyiz, Cumhuriyet var diyemeyiz. Bu nedenle Cumhuriyet, tüm unsurlarıyla işlemesi ve işletilmesi gereken bir değerler ve ilkeler manzumesidir.

 

Evet, bugün her zamankinden çok bu değerlere ve Cumhuriyetin içini dolduran ilkelerine ihtiyacımız vardır. Okumaya, yazmaya, eğitime ihtiyacımız vardır; hukuka, adalete, insanın doğuştan getirdiği haklara, hürriyetlere, düşünce ve hayat tarzlarına saygı duymaya ihtiyacımız vardır; ayrık ve farklı olduğumuz noktalarda ayrışmaya değil ortak değerlerimizi paylaşma ve birlikte yaşatma ruhuna ihtiyacımız vardır. Yani, aydınlık geleceğimizin teminatı Cumhuriyete ihtiyacımız vardır..!

 

Bu duygu ve düşüncelerle, Hukukun ve Adaletin hakim olduğu aydınlık bir Türkiye özlemi içinde tüm yurttaşlarımızın ve meslektaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını kutlar saygılar sunarım.

               

 

                                                                                  AV. ZAFER KAZAN

                                                                                      SAKARYA BAROSU BAŞKANI