Haber Detayı

"Kadınlar bugünlere gelebilmek için çok acılar çekti"

Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Esra Turgut, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Aydın Gürdamar Ortaokulu’nda düzenlenen etkinliğe katıldı.

Başkan Turgut, Kadınların ölüm ve şiddet kavramlarıyla yan yana anılmadığı, aksine umut, cesaret ve özgürlüğün kadınla özdeşleştiği günlere erişmek temennisiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkı

Etkinlikte konuşan Turgut, kadınların günümüze gelinceye kadar elde ettikleri kazanımlara sahip olabilmek adına çok acılar çekerek bu noktalara geldiklerine vurgu yaptı. Turgut, “Bizler kadın hakları alanında çalışanlar olarak kadın hakları yerine kadının insan hakları demeyi tercih ediyoruz. İnsan haklarının aslında kadın-erkek bütün bireyleri kapsaması gerekir. Eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkı diyebileceğimiz ve doğarken sahip olduğumuz bu temel haklar, ömrümüz boyunca kesintisiz olarak sürer, vazgeçilemez ve hiçbir durumda değiştirilemez. Haklarımızı koruma altına alan hukuk sistemine göre herkes cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, uyruk ya da toplumsal köken, düşünce farkı, mülkiyet gibi farklara bakılmaksızın yasalar önünde eşittir” şeklinde konuştu.

İş gücüne katılım dünya ortalamasının altında

Kadınların toplumda iş gücüne katılımı dünya ortalamasının altında olduğunu da belirten Turgut, “Kadınlar; güçlü önsezileri, gelişmiş empati güçleri, kolay iletişim kurma becerileri, uzlaşmaya daha yatkın olmaları ve sabırları ile iş hayatında erkeklerden farklılaşıyorlar. Kadınların bu özellikleri, onlara iş dünyasında büyük avantajlar sağlıyor ama maalesef bizim toplumumuzda kadınların iş gücüne katılımı dünya ortalamasının çok altında” ifadelerini kullandı.