Haber Detayı

“Amacımız çevre ve yaşam hakkının korunması”

Şanlıurfa’da 4.’cüsü düzenlenen Kent ve Çevre Çalıştayı’nın ardından konuşan Sakarya Barosu Çevre Kent ve İmar Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Elif Yar, “Türkiye Baroları Çevre ve Kent Avukatları olarak iklim krizinin öncelikli sorun olduğunu kabul ediyoruz. Yaşamı savunmak için kamu yararına bilginin paylaşılması için hukukçular dışındaki disiplinle mücadelemizi arttıracağız. Amacımız çevre ve yaşam hakkının korunması. Bu amaç doğrultusunda toplumsal duyarlılığı arttıracak, Kent ve Çevre Avukatları olarak hep birlikte çalışma planı hazırlayacağız” dedi.

Türkiye Baroları Kent ve Çevre Avukatları Çalıştayı’nın bu yıl 4.’cüsü düzenlendi. Şanlıurfa Barosu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve iki gün süren çalıştaya, Sakarya Barosu’nu temsilen Çevre Kent ve İmar Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Elif Yar ve Genel Sekreter stajyer avukat Feriştah Utku katıldı. Ayrıca Yar, çalıştayın oturum başkanlığını yaptı.

Öncelikli sorun iklim krizi

Çalıştayın ardından değerlendirmelerde bulunan Elif Yar, küresel iklim krizinin dünyanın geleceğini tehdit eder konuma ulaştığını ifade etti. Elif Yar, “Türkiye Baroları Çevre ve Kent Avukatları olarak iklim krizinin öncelikli sorun olduğunu kabul ediyoruz. Küreselleşen bu sorun karşısında Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası mekanizmaları çalıştırmayı görev ediniyoruz” diye konuştu.

Toplumsal duyarlılığı artıracağız

Türkiye’deki çevre sorunlarına yol açan; madencilik, termik santraller, HES’ler, RES’ler, JES’ler, nükleer santraller gibi konularda, doğal ve kültürel mirasın korunması alanında çalışma yapan Kent ve Çevre Hukukçuları olarak komisyonlar oluşturup, yapılan mücadeleleri daha etkili hale getireceklerini belirten Elif Yar, “Eş zamanlı olarak çevre sorunlarına yol açmayacak, koruyucu, geliştirici kolektif mekanizmaları içeren bir yönetsel ve hukuksal sistem tasarımının hayata geçirilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yaşamı savunmak için kamu yararına bilginin paylaşılması için hukukçular dışındaki disiplinlerle ortak mücadelemizi arttıracağız. Bu doğrultuda, çevre ve yaşam hakkının, doğal ve kültürel değerlerin korunması davalarının, kamusal yanını anımsatıyor, bu nedenle bu davaların harçtan muaf olması, yargılama giderlerinin hazine tarafından karşılanması için çalışma başlatacağız. Yani amacımız çevre ve yaşam hakkının korunması. Bu amaç doğrultusunda toplumsal duyarlılığı arttıracak, Kent ve Çevre Avukatları olarak hep birlikte çalışma planı hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.

Göbeklitepe ile ilgili gelişmeleri yakından takip edeceğiz

“Buluşmamıza ev sahipliği yapan Şanlıurfa’ya ilişkin olarak da: Dünya kültür mirası listesine kabul edilen Göbeklitepe’nin tarihsel dokusunun turizm baskısı altında ezilmemesi adına, Göbeklitepe ile ilgili gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Germüş Kilisesi’nin ise, doğal ve kültürel mirasın korunmasına aykırı olarak, yok olma noktasına gelmesi kabul edilebilir değildir. Bu konuda acil bir önlem planının hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

Bir sonraki çalıştay Ankara’da

Bir sonraki çalıştayı Ankara’da yapmayı planladıklarını belirten Yar, “Ankara’da yapmayı planladığımız diğer çalıştaya, bütün baro başkanlarını davet ederek, iklim krizi başta olmak üzere çalışmalarımız, amaç ve hedeflerimiz konusunda paylaşımda bulunma, etkili çalışma yollarını birlikte oluşturacağız” dedi.

Çalıştayın sonunda ise katılımcı baroların imzasıyla sonuç bildirgesi yayımlandı.