Haber Detayı

‘Aslı gibidir’ onayına gerek olmamalı!

Baromuz tarafından Adalet Bakanlığı’na ve Türkiye Barolar Birliği’ne yapılan başvuru ile CMK’da görevlendirilen meslektaşlarımıza ücret ödemesi yapılabilmesi için gereken ‘aslı gibidir’ onayının kaldırılması istenildi ve yeni bir düzenleme talebinde bulunuldu.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sakarya Barosu CMK ve Adli Yardım Koordinatörü Av. Alim Mert, “CMK gereğince Baro tarafından görevlendirilen avukatlara ücret ödenebilmesi için gereken evrakların mahkeme kalemince ‘aslı gibidir’ onayı gibi iş ve işlemlerden oluşan prosedür avukatlar ve adliye personeli bakımından içinde bulunduğumuz Koronavirüs salgını nedeniyle hayati risk oluşturmaktadır.

Bununla birlikte, elektronik imzalı olan ve UYAP ortamında bulunan belgelerin tekraren bu kez mahkeme kalemince aslı gibidir yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Öte yandan, soruşturma ya da kovuşturma makamlarının kendisine sunulan tutanağın doğruluğunu UYAP sisteminden kolaylıkla kontrol etme imkânı her zaman vardır.

Esasen Avukatlık Kanunu’nun 56. maddesine göre avukatların aslı kendisinde olan ve zaten tarafı olduğu belgeyi onaylama yetkisi bulunmaktadır. Ancak, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 61/3. maddesi ile Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 5. maddesinde yer alan birtakım düzenlemeler nedeniyle farklı uygulamalar olmakla beraber defterdarlıklar tarafından mahkeme kalemince onay zorunlu görülmektedir.

Kanaatimizce bu uygulama ve uygulamaya esas kabul edilen düzenleme değiştirilmelidir. Bu sebeple konuyu Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliğimize taşıdık.

Özellikle içinde bulunduğumuz bu süreç göz önüne alınarak tüm yönleriyle tereddütleri ortadan kaldıracak pratik bir düzenlemeye ivedilikle ihtiyaç bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.