Haber Detayı

Çocuk istismarının affı olmaz

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi, son günlerde gündeme gelen af düzenlemesine ilişkin bir açıklama yaptı.

Merkez tarafından yapılan açıklamada, “2016 yılından bu yana, tekrar tekrar gündeme getirilen, cinsel istismar mağduru çocukların istismarcı ile evlenmesi halinde cezasızlık öngören düzenlemenin yapılması, yakın zamanda sosyal medyada gördüğümüz üzere yeniden gündeme gelmiştir.  Böyle bir konunun konuşulması dahi, çocuklar ve hukuk adına üzüntü ve kaygı vericidir. Meclise sunulacağı iddia edilen teklif, ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, sözleşmelerle vurgulanan evrensel ilkelere ve Anayasamızda düzenlenmiş olan “Milletlerarası anlaşmaları uygun bulma “başlıklı 90. Madde ile “Ailenin korunması ve çocuk hakları “başlıklı 41. Maddeye açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

Hazırlanan teklif henüz sunulmamış olmakla birlikte, gündeme gelmiş olması dahi kamuoyunda infial uyandırmış olup bu konuda tavrımızın ve duruşumuzun asla değişmeyeceğini hatırlatmak zorunluluğu doğmuştur.

Sosyal medyada paylaşılan ve zaman zaman gündeme getirilen bu teklifin temelinde 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu 434. Maddesinin geri getirilme isteği yer almaktadır ki bugün itibariyle böyle bir düzenleme evrensel insan haklarına aykırı ve çağ dışı kalmıştır. Bu sadece hukukçuların değil, vicdan sahibi tüm bireylerin ortak kanısıdır.

Çocuk hakları açısından son derece sakıncalı olduğu görülüp 2005 yılında ceza yasasında yapılan değişiklikle dönülen hatanın geri dönüşü olmamalı, bu mesele bir daha gündeme gelmemek üzere kapatılmalıdır. Yasa koyucunun asıl amacı çocuğun cinsel istismarını önleyici, etkin koruma ve güven sağlayan düzenlemeler yapmak olmalıdır. Çocuk istismarının affı olmaz. 18 yaşını doldurmamış herkes çocuktur” denildi.