Haber Detayı

İnsan yaşamının hak ettiği değer verilmeli

Sakarya Barosu tarafından Adana’da polis tarafından vurulan ve vefat eden genç ile ilgili yapılan açıklamada, “Polis memurunun meşru müdafaa nedeniyle silah kullanmadığı ve sadece dur ihtarına uyulmadığı gerekçesi ile bu olayın yaşandığı üzülerek anlaşılmaktadır. Etkili bir soruşturma yapılarak yaşam hakkının korunması sağlanmalı, insan yaşamının hak ettiği değer verilmelidir” denildi.

Sakarya Barosu, Adana’nın Seyhan ilçesinde bir gencin, polis memuru tarafından vurulduğu ve hayatını kaybettiği olay ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde:

“Anayasa m.17/1, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi m. 2 ve Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi m. 6 insan yaşamının korunması konusunda açık düzenlemelere sahiptir. Kişi bakımından herhangi bir sınırlandırmaya tabi tutulmadan yaşam hakkı hukukun koruması altındadır.

27.04.2020 günü Adana İli, Seyhan İlçesinde “dur” ihtarına uymadı gerekçesiyle 17 yaşındaki Suriyeli sığınmacı Ali H. kendisini takip eden polis memuru tarafından vurularak öldürülmüş, olaya karışan polis memuru tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.

Olayın içeriğinden polis memurunun meşru müdafaa nedeniyle silah kullanmadığı ve sadece dur ihtarına uyulmadığı gerekçesi ile bu olayın yaşandığı üzülerek anlaşılmaktadır. Kolluk kuvvetinin hangi durumlarda silah kullanması gerektiği 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nda açıkça belirtilmiş olup; somut olayda bu şartların sağlanmadığı gözlemlenmiştir.

Gerek Anayasamız gerek taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler yaşam hakkının korunması yönünde devlete yükümlülükler yüklemektedir. Bunlardan birincisi devletin “öldürmeme yükümlülüğü”; ikinci olarak “yaşamı koruma yükümlülüğü” üçüncü olarak da “ölümü soruşturma yükümlülüğüdür.” Tüm bu sorumluluklar kapsamında etkili bir soruşturma yapılarak yaşam hakkının korunması sağlanmalı, insan yaşamının hak ettiği değer verilmelidir.

Sakarya Barosu olarak konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız."