Başkan Burak: “Vazgeçmeyeceğiz Çoklu Baroya Hayır”

Oturma eyleminde konuşan Baro Başkanı Abdurrahim Burak, “Çoklu Baro düzenlemesi ile hukuk, adalet, hukuk devleti ilkesi, özgürlükler, mesleki disiplin, siyasetten uzak yargı kurumu gibi kavramların içi tamamen boşalacak. Meclisin önünde günlerce bekledik. Uykusuz kaldık, banklarda uyuduk, abluka altına alındık. Barolarla ilgili bir düzenleme Adalet Komisyonu’nda görüşülürken, Baro Başkanları olarak milletin meclisine girmek istedik çünkü barolar konusunda işin ehli bizleriz dedik ama dinletemedik. Tüm bu engellemelere rağmen vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Yine buradayız. Savunma susmadı, susmayacak ve Çoklu Baroya, Paralel Baroya sonuna kadar hayır” dedi.

Sakarya Barosu avukatları, Çoklu Baroya ilişkin kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nda kabul edilmesini protesto etmek için, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda bir araya geldi ve oturma eylemi yaptı. Baro Başkanı Abdurrahim Burak da eylemde açıklamalarda bulundu.

“Savunma tarih boyunca susmadı”

Oturma eyleminde konuşan Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Çoklu Baroya sonuna kadar hayır dediklerini ifade etti. Başkan Burak, “En son söyleyeceğimizi en başta söyleyelim. Savunma tarih boyunca susmadı, susmayacak. Çoklu baroya, paralel baroya sonuna kadar hayır diyoruz. Biz, Sakarya Barosu olarak şunu bir kez daha söyleyelim, eğer bir avukat tek bir hakkından vazgeçerse, vatandaş tüm haklarından vazgeçer” şeklinde konuştu.

“Uykusuz kaldık, banklarda uyuduk, abluka altına alındık”

Burak, “Türkiye’de 80 baro mevcut, biz 80 baro başkanı olarak Sakarya ve Ankara’daki eylemlerimizi sadece kendimiz için değil, hatta sadece mevcut sayısı 147 bine çıkan avukatlarımız için de değil, 82 milyon vatandaşımızın hakkı için de yaptık; savunma hakkı için, adaletin temini için, hukukun üstünlüğüne zarar gelmesin diye yaptık. Meclisin önünde günlerce bekledik. Uykusuz kaldık, banklarda uyuduk, abluka altına alındık. Barolarla ilgili bir düzenleme Adalet Komisyonu’nda görüşülürken, tüm Baro Başkanları olarak milletin meclisine girmek istedik, barolarsa söz konusu, bizim sözümüz de dinlensin ve bizim görüşümüz doğrultusunda yasa oluşturulsun istedik çünkü barolar konusunda işin ehli bizleriz dedik ama dinletemedik. Ancak tüm bu engellemelere rağmen vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Yine buradayız” ifadelerine yer verdi.

“En kısa sürede bu yanlıştan dönülmeli”

Tüm kamuoyunun dikkatini şu hususa da çekmek istiyoruz diyen Başkan Abdurrahim Burak, “80 Baronun 80’i de “Çoklu Baroya” karşıdır. Peki bu ne anlama geliyor? Aklın yolu bir olduğu gibi doğru da birdir. Biz 80 baro doğruyu haykırıyoruz ve Çoklu Baronun çok büyük bir yanlış olduğunu yine tekrarlıyoruz. Barolar sadece bir meslek örgütü değildir, barolar yargının 3 kurucu unsurundan biri olan savunmanın örgütlendiği bir yargı kurumudur. Çoklu Baro düzenlemesi ile yargıya, çok büyük bir darbe vurulmuştur. En kısa zamanda bu yanlıştan dönülmesi gerekmektedir. Çoklu Baro düzenlemesi ile hukuk, adalet, hukuk devleti ilkesi, özgürlükler, mesleki disiplin, siyasetten uzak yargı kurumu gibi kavramların içi tamamen boşalacak ve geriye sadece içi boş sözcükler kalacaktır” ifadelerini kullandı.

“Savunmanın gücü artarsa, adaletten bahsedebiliriz”

Başkan Burak, “Çoklu Baro düzenlemesi sadece avukatları ilgilendiren bir mesele değildir, yargının tamamını ve dolayısı ile vatandaşları da ilgilendiren bir meseledir ve bu düzenleme yargının iddia, savunma ve karardan oluşan 3 ayağını da kıracak ve topyekûn yargıya çok büyük zarar verecek bir düzenlemedir. Yargıda savunmanın gücü ne kadar artarsa, yargı içinde adaletin varlığından o oranda bahsedebiliriz. Ancak Çoklu Baro, baroların siyasileşmesine neden olacak, baroların bağımsızlığını ortadan kaldıracak, barolar arası haksız bir rekabete neden olacak ve daha birçok olumsuzluğu da beraberinde getirecektir” dedi.

“Savunmayı bölmek, hukuk devletini yok etmektir”

Çoklu Baro düzenlemesi ile avukatların hukuksuzluklar karşısında bir bütün olarak ses çıkaramayacak hale geleceğini de kaydeden Burak, “Biz ses çıkaramaz hale gelir isek, vatandaş nefes alamaz hale gelir. Barolar, hukuk devletinin ve adil yargının olmazsa olmazı olan ‘savunma hakkı’nın tek temsilcisidir. Savunma hakkını bölmek, savunmayı zayıflatmak, savunmayı yok etmek, hukuk devletini yok etmek demektir. Sözümü başlangıç cümlelerimle bitiriyorum. Savunma susmadı, susmayacak ve Çoklu Baroya, Paralel Baroya sonuna kadar hayır” diye konuştu.