Haber Detayı

Staj Eğitim Dersleri başladı

Staj Eğitim Derslerinin öneminin altını çizen Merkez Başkanı Av. Musa Adıyaman, eğitim programında avukatlık mesleğinin geleceğine yönelik ve pratikteki yansımalarına ilişkin bilgiler verildiğini dile getirirken; Baro Başkanı Abdurrahim Burak savunmanın önemini vurguladı ve Sakarya Barosu avukatlarının dayanışma bağının oldukça güçlü olduğu belirtti.

Sakarya Barosu Staj Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ve düzenlenen 2021 yılının Staj Eğitim Dersleri pandemi nedeniyle uzaktan çevrim içi olarak yapılıyor. Dersler, Staj Eğitim Merkezi üyelerinin bilgilendirme toplantısının ardından başladı. Eğitim programı 2 buçuk ay sürecek ve 150 stajyer avukat ders alacak.

Amacımız mesleğe adaptasyonu sağlamak

Bilgilendirme toplantısında konuşan Staj Eğitim Merkezi Av. Musa Adıyaman, stajyer avukatların mesleğe adım atmadan önce aldığı Staj Eğitim Derslerinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Adıyaman, “Amacımız, yaklaşık 6 ay sonra mesleğe adım atacak siz değerli stajyerlerimizi en kısa sürede mesleğe adaptasyonunu sağlamaktır. Avukatlık mesleğinin geleceğine yönelik ve pratikteki yansımalarına ilişkin çok ciddi derslerimiz var. Sizlerle uygulamaya bir an önce adapte edecek bilgileri paylaşacağız. Bu doğrultuda, dersler ne kadar faydalı ve bilgili geçerse, o şekliyle de avukatlık mesleğine giriş yapacaksınız. Yani donanımlı bir şekilde mesleğe başlıyorsunuz ve adaptasyon süreci hızlı ilerliyor. Bu yüzden derslere önem vermelisiniz. Mesleğe gerçekten hazır halde başlayabilmeniz için dersleri aksatmamanızı tavsiye ediyorum” dedi.

Avukatlık mesleği onur mesleğidir

Avukatın hak arayıcısı, hak savunucusu ve çözüm üretme sanatını icra eden bir meslek mensubu olduğunu ifade eden Adıyaman, “Avukatlar, toplumdaki yaşanan sorunları görmezden gelmeden, parmak basarak ve bu sorunların çözümü için hem iç hukuku hem de evrensel tüm hukuk ilkelerini korkusuzca, cesurca uygularlar. Avukatlık mesleği onur mesleğidir. Avukatlık mesleği aynı zamanda bilginin taze tutulmasını, adalet ve hakkaniyet duygusunun en üst düzeyde gözetilmesini gerektiren bir meslektir. Baro varsa, baro güçlüyse, baro ne kadar iyi organize olmuşsa, avukatta o kadar güçlüdür. İnanın tek başımıza yapamadığımız birçok şeyi Sakarya Barosu’nun kurumsal yapısı ve gelenekleriyle çözmeyi başarabiliyoruz. Dolayısıyla barolarımızın, bir aile ortamında bize güç veren, sesimizin duyulmasını sağlayan temel organlar olduğu unutmamalıyız. Bu sebeple de baromuzla ilgimizi asla azaltmamalıyız. Bu düşüncelerle derslerimizin hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinize başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Zor dönemler insanları daha iyi yetiştirir

Stajyer avukatlara derslerde başarılar dileyen Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, “Pandemi nedeniyle zor şartlar altında staj döneminizi geçireceksiniz. Ancak şunu unutmayın zor dönemler insanları daha iyi yetiştirir. Fizikken staj eğitimlerini gerçekleştiremesek de çevrim içi olarak derslerimizi eksiksiz gerçekleştireceğiz. Hatta çevrim içi eğitimlerimiz profesyonelce ilerleyeceğinden dolayı derslerin oldukça verimli geçeceğine inanıyorum. Bu dönem içerisinde hem ülkemiz hem de tüm dünya pandemiden olumsuz etkilendi. Mesleğimiz de maalesef olumsuz etkilendi. Bu olumsuz durumları hep birlikte aşacağız. Pandemi dönemine ilişkin birçok hukuki ihtilaf olacaktır. Özellikle iş hukukundan kaynaklaman problemler, pandemi dönemine ilişkin kısıtlamalardan kaynaklanan kayıplar, zararlar olacaktır. Bu ihtilaflarda kendinizi geliştirmenizi ve bu yönde çalışmalarınızı sürdürmenizi tavsiye ederim. Staj döneminiz bittikten sonra yapacağınız işlerde çok daha önünüzü aydınlatacaktır” diye konuştu.

Barolar savunmanın tarihiyle beraber var oldular

Baro Başkanı Burak, “Staj döneminize ilişkin tespit ettiğiniz eksiklikler ya da önerileriniz varsa Staj Eğitim Merkezimize iletebilirsiniz. Sorunlar anında ve hızlıca çözülecektir, önerileriniz doğrultusunda ilerlenecektir. Unutmayın her biriniz stajınızı tamamladıktan sonra modern çağın birer özgürlük savaşçısı olacaksınız. Stajınız bittikten sonra karakollarda, savcılıklarda, sorgu hakimliklerinde ve mahkemelerde savunmanın ne kadar önemli bir görev olduğunu göreceksiniz. Savunma yaparken sanığın bir tek size tutunduğunu göreceksiniz. Savunma hakkının kutsallığı zaten buradan gelmektedir. Bütün kamu gücüne karşı sanığın tutunabildiği tek dal sizsiniz. Bunu sakın unutmayın. Barolar savunmanın tarihiyle beraber var oldular. Biz avukatlar her zaman savunmanın kutsal olduğuna inanırız. Savunmada sanığın tek yardımcısı ve tek güvenebileceği kişiyiz” dedi.

Dayanışma bağı çok önemli

Başkan Burak, “Çevrim içi eğitimlerimizi kesinlikle ihmal etmeden, düzenli bir şekilde takip edin. Her dersin ayrı bir önemi olacak ve sizi mesleğe hazırlamak adına katkılar sunacaktır. Sakarya Barosu sizlerle ve bundan sonra mesleğe adım atacak genç hukukçularımızla birlikte çok daha güçlü bir hale gelecektir. Bu gücü sağlayan en önemli şey aranızdaki dayanışma bağının kuvvetli olmasıdır. Sakarya Barosu’ndaki tüm meslektaşlarımız birbiriyle alakadardır ve birbiriyle dayanışma içerisindedir.  Bunu aklınızdan çıkarmayın” ifadelerine yer verdi.

Son olarak Burak, “Emeklerinden ötürü en başta Staj Eğitim Merkezin üyelerine ve eğitimci meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Staj Eğitim Derslerimiz hayırlı olsun. İnşallah bir an önce pandemi dönemini atlatır, özlediğimiz eski güzel günlere kavuşuruz” diye ekledi.