Haber Detayı

KADIN HAKLARI MERKEZİ BASIN AÇIKLAMASI


BASIN AÇIKLAMASI


Öncelikle, 5 Aralık'ları kutlamak yerine sorgulamak gereğine inanarak yola çıktık. Devraldığımız mirasın ardında, söylenenlerin tersine uzun bir mücadelenin var olduğunun bilincindeyiz. Kazanımlarımızın farkındayız, ama yitirmek değil, arttırmak kararlılığındayız. Bu nedenle de 79 yıldır  yasal eşitliğe rağmen, sonuçlarda eşitliğin sağlanamadığı gerçeğini sorgulamalıyız. Biliyoruz ki, bir ülkenin sosyo-ekonomik ve demokratik gelişmişliği siyaset ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetten geçer. Oysa, bizim toplumsal algılarımıza bakıldığında eşit temsil bir yana, " kadın- erkek eşit olamaz, yaratılışları farklı" algısıyla karşılaşırız. Kadın- erkek eşitliği farklılığı yok saymaz, ama farklılıklar nedeniyle eşitsizliğin meşru görülmesine karşı çıkar. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi de tarafı olduğumuz Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığı Önlenmesi İlişkin Sözleşmede aynı esasları öngörür. Aslında tam da bu farklılıklar nedeniyle kadınların siyaset ve karar mekanizmalarında temsiliyetleri zorunludur. Farklı yaşam deneyimlerinin ve bakış açılarının yansıması zenginleştirilir ve güçlendirilir. Siyaset ve rant ilişkilerinin zayıf olduğu ülkelerde kadın temsil oranının yüksekliği de ayrıca dikkat çekicidir.  Kadını kamusal alanda ötelemeye, özel alanda hapsetmeye kadının varlığını yalnızca aile sınırı ile çizmeye kalkışmanın modern devlet ya da ileri demokrasi hedeflerinden bizi uzaklaştıracağı da unutulmamalıdır.

Kadınlar, “ait olmak” yerine “var olmak” için, “görünür” olmak için mücadele ederken, bugüne kadar seçtikleri erkeklerin birikmiş borçlarını ödeme zamanı geldiğini de hatırlatmaktalar.


 TBMM’de kadınlarla ilgili 80 yasa teklifi görüşülemeden bekliyor.


Kadınlar öldürülüyor, ölüyor. Çocukken gelin ediliyor. İstihdamdan, eğitime, sağlığa kadar pek çokalanda sorunlar var. Sorunlu alanları konuşmak ve çözmek için mücadele etmekgerekir…..


Demişiz, Bir yıl önce ….

Bir konuşma metninde değiştirilmesi gereken yerin yalnızca bu yılın 80. Yıl olduğunu görmek, mücadelenin zorluğu ve zorunluluğunu vurgulamak için yeterince çarpıcıdır…

 



                                                                                       
                                                                                                                SAKARYA BAROSU 
                                                                                                   KADIN HAKLARI MERKEZİ BAŞKANI 
                                                                                                               AV.REYHAN ŞAHİN