Haber Detayı

Çocuk Hakları Merkezi’nden 20 Kasım açıklaması

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle basın açıklaması yayımladı.

Merkezi Adına Başkan Yardımcısı Av. Elif Aslı Can tarafından yapılan basın açıklamasında:

“Tarihte en geniş katılımlı insan hakları belgesi olarak tanımlanan Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 20 Kasım 1989 tarihinde oybirliği ile kabul edilmiştir. Bu gün tüm dünya çocukları için ‘Çocuk Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi tüm dünya çocuklarının çeşitli konularda ve ayrı sözleşmelerde yer alan tüm haklarını tek bir metinde toplamıştır. Çocuk hakları ile ilgili bu güne kadar hazırlanmış en kapsamlı ve eksiksiz belgedir.
Taraf olduğumuz bu sözleşme çocukların yaşama, gelişme, korunma ve katılıma ilişkin tüm hakların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün ÇOCUKLARA EŞİT OLARAK tanınması ilkesini getirmiştir. Sözleşmenin bir diğer önemli temel ilkesi ÇOCUĞUN YÜKSEK YARARI  ilkesidir.   
Çocuk Haklarının korunması ve Çocuğun Yüksek Yararı ilkesi gereğince ülkemizde de 5395 sayılı  Çocuk Koruma Kanunu 15.07.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Sözleşmeyi imzalamış olan Türkiye’nin ivedilikle taahhütlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Çocuk Hakları ihlalleri gün geçtikçe artmaktadır. Bugün hala dünya üzerinde bir çok çocuk ; yoksulluk ortamında yaşam savaşı vermekte, fiziksel veya psikolojik istismara uğramakta, eğitim hakkı elinden alınmakta, çocuk yaşta evlendirilmekte, çalıştırılmakta, suça sürüklenmekte, çatışma ve savaş ortamlarında hayatını kaybetmektedir. Hatta durum çocuk intiharlarına kadar varmıştır.

Her yıl 20 Kasım’da çocukların haklarının hatırlanması ve bu hakların hayata geçirilmesinde herkesin üzerine düşeni yapması ve özellikle de devletin gerekli tedbirleri alması gereğinin bir kez daha altı çizilmektedir.

Çocuk Haklarını kutladığımız bu gün ve haftada, çocuk istismarı, kayıp çocuklar ve intihar eden çocuk haberleri gündemi oluşturmuştur. Bir çocuğun intihar haberi çocuğa karşı psikolojik şiddetin de boyutlarını ortaya sermiştir. Biz Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak bu haber ile derinden sarsılmış olmakla birlikte bizi yıldırmayacağını bugüne kadar elimizden geldiğince hakları ihlal edilen ve desteğe ihtiyacı olan çocukların yanında yer aldığımızı ve bundan sonra da aynı şekilde hukuki destek vermeye devam edeceğimizi, basına ve kamuoyuna bildiririz” ifadeleri kullanıldı.