Haber Detayı

Baro’dan donarak ölen göçmenler hakkında açıklama

Sakarya Barosu İnsan Hakları Merkezi, İpsala sınırında 19 göçmenin donarak ölmesi hakkında basın açıklaması yaptı.

Açıklama şu şekilde:

Edirne Valiliği tarafından yapılan bir açıklamada, Yunan güvenlik güçlerince yarı çıplak şekilde "geri ittirilmiş", sonrasında da İpsala İlçesi, Paşaköy Mandakoru mevkiinde donarak ölmüş 19 göçmenin cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi paylaşılmıştır.

Hepimizin malumu olduğu gibi son dönemde hem ülkemizde hem de dünyada mültecilere karşı ırkçı ve ayrımcı tutum ciddi bir biçimde yükselmektedir. Savaşlar, afetler vb. gibi olağanüstü koşullardan dolayı mülteci konuma düşen insanların uluslararası sözleşmelerce teminat altına alınan hakları farklı ülkeler tarafından yok sayılarak sürekli ihlal edilmektedir.

Benzeri uygulamaları daha önce de defalarca tekrar etmiş olan Yunanistan devletini ve kendi değerlerinin çiğnenmesine göz yuman Avrupa Birliğini bu gayri insani ve gayri hukuki tutumlarından vazgeçmeye davet ediyoruz.

Başta Yunanistan Devleti ve Avrupa Birliği olmak üzere bütün dünya devletlerine uluslararası sözleşmelerce mültecilere sağlanan hakları ihlal etmemeleri yönünde hem çağrıda bulunuyor hem de uluslararası sözleşmelerden doğan yasal sorumluluklarını hatırlatıyoruz.”