Haber Detayı

Büyüttüğümüz farkındalıkla dünyayı değiştirmek istiyoruz

Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada, “Bilindiği üzere 25 Kasım Şiddetle Mücadele Hareketi, Mirabal Kardeşler adlı 3 kız kardeşin 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı verdikleri özgün mücadele sonunda boğazlanarak vahşice öldürülmeleri ile doğdu.

1960 yılında Mirabal Kardeşler’in özgürlük ve eşit yaşam için verdikleri ve canlarıyla ödedikleri bu mücadele 2022 yılında hala aynı amaçla sürmektedir. Tüm dünyada devam eden kadın mücadelesi, ülkemizde de biz kadınlar sayesinde her alanda güçlenmekte ve büyümektedir. Bu mücadeleyi tek basına biz kadınlar değil tüm Türkiye sahiplenmelidir. Bu anlamda, Atatürk’ün halk ile yaptığı söylevinden bir kesitini hatırlatmaktan onur duyuyoruz.

“Bir toplum, cinsinden yalnız birinin zamanın gereklerini kazanması ile yetinirse o toplum yarıdan fazla eksiklik içinde kalır. Bir millet gelişmek ve medenileşmek isterse özellikle bu noktayı temel olarak kabul etmek mecburiyetindedir. Bizim toplumumuzun başarısızlığının nedeni kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlik ve kusurdan doğmaktadır. İnsanlar dünyaya haklarında belirleneneleri yaşamak için gelmişlerdir. Yaşamak demek, faaliyet demektir. Bundan dolayı bir toplumun bir organı harekette bulunurken diğer organı duruyorsa o toplum felç olmuştur.”

Atatürk bu konuşmayı 99 yıl önce bu topraklarda dile getirmiştir. Türkiyeye bugün baktığımızda ise, resmi olmayan verilere göre, 2022 Ekim ayında toplam 345 kadın cinayetinin gerçekleşmiş olması toplumumuzun nasıl felç olduğunun bariz göstergesidir.

Bugün hala “kadına karşı şiddeti” konuşuyorsak etkin önlemlerin alınmamasındandır… Yargıya intikal eden kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz ve cinsel saldırı dosyalarında etkili soruşturmalar yürütülmediğindendir…Çok sayıda dosyanın yargı eliyle sürüncemede bırakıldığındandır…Halen haksız tahrik, iyi hal indirimlerinin failleri cesaretlendirici şekilde uygulandığındandır…İstanbul Sözleşmesi yürürlükten kaldırıldığındandır…6284 Sayılı Kanun etkili şekilde uygulanmadığındandır…

Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak bizler; Öncelikle Yargının savunma ayağı olan Baroların, kadın mücadelesine güç katmak için kadına şiddet konulu dava dosyalarının takip edilmesi ve dosyalara katılma taleplerinin yargı erklerince kabul edilmediğini üzülerek kamuoyuyla paylaşıyor; Kanunların yargı erki tarafından etkili uygulanması için mücadelemizi sürdüreceğimizi, her türlü erkek şiddeti karşısında kadınların yaşam hakkını savunduğumuzu bu 25 Kasım’da tekrar dile getiriyor, yaşanabilir yarınlar adına “Büyüttüğümüz farkındalıkla dünyayı değiştirmek istiyoruz” ifadelerine yer verildi.