Haber Detayı

SAKARYA BAROSU ÇEVRE KENT VE İMAR HUKUKU KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI

 

 “Sakarya’nın tertemiz havası zehirlenebilir!”

 

Sakarya Barosu Çevre Kent ve İmar Hukuku Komisyonu, Adapazarı yolu Karadere Mahallesi mevkiinde 3 bin 700 metrekarelik alanda kurulması planlanan yeni OSB’nin Sakarya’nın tertemiz havasını kirleteceği endişesini taşıdığını bildiren yazılı bir açıklama yaptı.

 

Komisyon imzası ile yapılan açıklamada, Baro’nun bu duruma hem hukuki, hem de vicdani olarak seyirci kalamayacağı vurgulanırken, bu projeye imza atılmaması istendi.

 

Açıklamada ayrıca, Baro’nun sanayiye karşı olmadığı hatırlatılırken, “İnsan hak ve hukukunu ilgilendiren her yerde, insanca yaşama hakkını tehlikeye atan her girişimde, geleceğimizi tehdit eden durumda, Baro, şehrimizin tarihine not düşecek ve bu hakkı savunacaktır.” ifadesine de yer verildi.

 

Yazılı açıklama aynen şöyle:

 

“SATSO Başkanı Sayın Mahmut Kösemusul’un Meclis toplantısında yaptığı açıklamalardan Sakarya’nın kuzeyinde Adapazarı yolu Karadere Mahallesi mevkiinde 3 bin 700 metrekare alanda yeni bir OSB kurulacağını öğrenmiş bulunmaktayız.

 

“HESABINI KİMSE VEREMEZ”

 

9.OSB’nin Yenikent’e birkaç kilometre mesafede Karadere köyünde kurulacak olmasını vahim bir durum olarak değerlendiriyoruz, zira böyle bir durumda Sakarya’nın tertemiz havasının zehirlenmesinden endişe ediyoruz. Şehrin atmosferi zehirlendiğinde insanlarımız, çocuklarımız, tabiatımız zehirlenecek ve telafisiz sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacaktır.  Böyle bir durumda ise bu sorumluluğun hesabını kimse veremeyecektir!

 

“SEYİRCİ KALMAYIZ”

 

Dünyanın en verimli topraklarının, doğasının, havasının, böylesine bir risk ile karşı karşıya bırakılmasına seyirci kalmayız!

 

Doğamız, havamız ve insanlarımız zehirlenmeye başladığında, kanser vakaları artmaya başladığında, bugün yaptığımız uyarılar ile Sakarya’nın tarihine not düşüyor ve uyarıyoruz; “Sakarya’nın yemyeşil doğasını ve pırıl pırıl havasını kirletmeyiniz, yarın bu işlerin hem vicdani, hem de hukuki sonuçları olacaktır!”

 

“KİMSE İMZA ATMASIN. DİLOVASI’NI GÖRMÜYOR MUSUNUZ?”

 

Böylesi vahim bir sorumluluğun altına kimse imza atmasın ve Sakarya’nın yerleşim yerlerine bu kadar yakın bir mesafede OSB kurmaya kalkışmasın! Sakarya’nın yerleşim mekânlarına bu kadar yakın bir yerde OSB kurmaya kalkan ve yarın bu kararlarından dolayı vicdani ve hukuki sorumluluk taşıyacak olanlar; “Kocaeli’nin Dilovası’nı görmüyor musunuz, ibret almıyor musunuz? O Kanser diyarının yanından araba ile geçerken dahi o kâbusu fark etmiyor musunuz? Bunu Sakarya’ya nasıl yaparsınız?”

 

“SAKARYA DOĞASI İLE SANAYİ ARASINDA TERCİH NOKTASINA GELMİŞTİR”

 

Bu itirazlarımız elbette sanayiye karşı olduğumuz anlamına gelmez, ancak neyin nereye yapılacağına karar verirken insan sağlığı ve geleceğini çok iyi düşünmek ve Sakarya’mızın doğasını korumak zorundayız.

 

Her yere her şeyin yapılması doğru değildir! Sakarya bugün doğası ve tabiatı arasında bir tercih noktasına gelmiştir. Sakarya’mızı bu kadar sanayi kuruluşuna açmak, yemyeşil Sakarya doğasından vazgeçmek demektir, insan sağlığından vazgeçmek demektir.

 

“HAYIR DİYELİM”

 

Gelin, şehrimizin ve Sakaryalı insanlarımızın geleceğini, çocuklarımızın geleceğini tehlikeye atmayalım ve bu yıkım projesine hayır diyelim… 

 

İnsan hak ve hukukunu ilgilendiren her yerde, insanca yaşama hakkını tehlikeye atan her girişimde, geleceğimizi tehdit eden durumda, Baro, şehrimizin tarihine not düşecek ve bu hakkı savunacaktır. Kamuoyuna önemle duyurulur!”

 

SAKARYA BAROSU

ÇEVRE KENT VE İMAR HUKUKU KOMİSYONU