Haber Detayı

ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ BASIN AÇIKLAMASI

 SAKARYA BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ

1 MAYIS BASIN AÇIKLAMASI

 

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak; başta emekçi çocuklar olmak üzere, tüm çalışan halkımızın 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlarız.

 

Haksızlıklarla mücadele, birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta ülkemizde; iş güvenliği önlemlerinin alındığı,  işçilerin sosyal haklarının sağlandığı, emeğin sömürüsünün değil, emeğin karşılığının verildiği ve bu günün gerçekten bir bayram olduğu söylemlerinde bulunmak hayalci bir yaklaşım olacaktır. Maalesef halen kayıtdışı, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan, asgari ücretin dahi altında ücretle çalışarak emeği sömürülen birçok işçi vardır. Kayıtdışı çalışan işçilerin büyük çoğunluğunu da çocuklar oluşturmaktadır. Ülkemizde resmi olarak açıklanan 12 milyon çocuk işçi vardır. Çocuk işçiler en çok tarım, sanayi, ticaret ve hizmet alanlarınla çalıştırılmaktadır. Tarım işçisi olarak çalışan ailelerin büyük çoğunluğu, mevsimlik işlerde çalışmakta ve belli süreliğine başka illere gitmekte, çocukların eğitimleri kesintiye uğramakta, çocuklar sabahtan akşama kadar güçlerinin ötesinde efor sarf etmektedirler. Sanayi alanında ise sağlıksız koşullarda, bir çok kimyasal maddeye maruz kalıp sağlıkları etkilenen çocuk sayısı hiç de azımsanmayacak boyuttadır.

 

Eğitim hakkı kısıtlanarak ya da tamamen elinden alınarak çalıştırılan çocuklar sadece ülkemizin değil tüm dünyanın kanayan yarasıdır. ILO verilerine göre; üçte ikisi Asya'da olmak üzere yaklaşık 250 milyon çocuk çok kötü koşullarda çalıştırılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde yaşları 5 ila 14 arasında bulunan 250 milyon çocuk işçinin 120 milyonu tam gün çalışmaktadır. ILO'nun 14 yaşından küçük çocukların çalıştırılmasını yasaklayan 5 Nolu anlaşmasını 174 üye ülkeden 141'i onaylamıştır. UNICEF'in 1995'te hazırladığı ''Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi'' de 179 ülke tarafından imzalanmıştır. Ancak ‘’Çocuğun Çocuk Olma Hakkının Elinden Alınması’’ dünya üzerinde Uluslararası düzenlemelerle bile önlenemeyen bir haksızlıktır. Ülkemizde de bir çok çocuk ailesinin geçimine katkıda bulunmak için çalışarak; arkadaşlarıyla oynayamamakta, kesintisiz ve sağlıklı eğitim alamamakta kısacası çocukluğunu yaşayamadan omuzlarına ağır bir yük almaktadır.

 

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak bu günü bayram olarak kutlayabileceğimiz yarınlar dileğiyle; başta çocuk işçiler olmak üzere tüm işçi sınıfının ve çalışanların birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutlarız.

 

 

                                                                                                        SAKARYA BAROSU

                                                                                        ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ

                                                                                                      BAŞKANI

                                                                                         AV. ELİF ERDEM DÜZGÜN