Haber Detayı

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan Cumhuriyetimizin 92. Yılını Kutlamak için bir bayram mesajı yayınladı.

Kurtuluş Savaşı’nın yokluklar, umutsuzluklar içinde verilen büyük bir halk mücadelesi olduğuna vurgu yapan Başkan Kazan, Cumhuriyetin önemini anlamak için tüm bu imkansızlıkların hatırlanması gerektiğini belirtti.

“Cumhuriyet, Hukuk diyenlerin, adalet isteyenlerin, özgür düşünceye ve demokrasiye sahip çıkanların, baskıya, zulme ve esarete başkaldıranların hikâyesi olmaya devam edecektir.” Diyen Başkan Kazan hukukun, adaletin savunucuları olmayı sürdüreceklerini belirtti.

Başkan Kazan’ın Sakarya Barosu Yönetim Kurulu adına paylaşmış olduğum bayram mesajının tam metni şöyle:

MUSTAFA KEMAL DİRENİYOR

1919 yılında Kurtuluş savaşı başladığında mücadele için maddi olanaklar neredeyse sıfırdı. Ülkede çivi bile üretilmiyordu. Anadolu’da durmadan isyanlar çıkıyor, Anadolu’nun köylü bünyesi İstanbul’da şeyhülislamın Kurtuluş savaşını mahkûm eden fetvalarından olumsuz etkilendiği için M. Kemal Atatürk Anadolu’daki müftülerden karşı fetva alarak direnmeye çalışmaktaydı.

SAVAŞTAN USANMIŞ, TÜKENMİŞ BİR TOPLUM

Anadolu köylüsü 1911’den beri durmadan savaşıyordu, tükenmişti ve savaştan usanmıştı. Buğday bile Konya yerine Kırımdan gelmekteydi. Ortak ulusal duygu çok zayıftı. İnsanlar askerden kaçıyor kaçmayan da en ufak çarpışmadan sonra “artık yapacak bir şey kalmadı” diyerek köylerine dağılıyordu.

SEVR İLE ANADOLU PARAMPARÇA

İstiklal mahkemeleri kurulmuştu. Zira halk, isyanlara, kurtuluş savaşına katıldığından daha istekli katılıyordu! Ulusal değil yerel bir bilinç söz konusuydu. Ülke bin bir fırkaya ayrılmış çok zor bir durumdaydı. İzmir işgal ediliyor ve nihayet Sevr ile Anadolu parça parça ediliyordu.

YENİ BİR YOL

Cumhuriyetin değerini bilmek için tüm bunları yeniden hatırlamamız gerekmektedir. “İşte Cumhuriyet böyle kuruldu” derken hangi şartlarda ve nasıl bir mücadele ile kurulduğunu unutmamalıyız. Zira Cumhuriyet tükenmiş bir yolun sonunda yeni bir yol açmanın ve yeniden insan olmanın hikâyesidir.

BAŞKALDIRANLARIN HİKAYESİ

Cumhuriyet, insanın insana kulluğuna karşı, emperyalizme karşı, esarete karşı İzmir’deki “ilk kurşunun” hikâyesidir! Hasan Tahsin’lerin hikâyesidir! En zifiri karanlıkların dahi yok edemediği umudun hikâyesidir  ve Cumhuriyet bundan böyle de aklın aydınlattığı, ilim ve fenin rehber olduğu bir gelecekte, Hukuk diyenlerin, adalet isteyenlerin, özgür düşünceye ve demokrasiye sahip çıkanların, baskıya, zulme ve esarete başkaldıranların hikâyesi olmaya devam edecektir.

KUTLU OLSUN

Bir halkı, aklın, ilmin, gerçekçiliğin, azmin ve mücadelenin zaferi olarak kurduğu Cumhuriyet ile onurlandıran, birliği ve dirliği sağlayan, savaşlardan yorgun düşmüş bir millete ‘yurtta sulh cihanda sulh’ diyerek barışı öğütleyen başta büyük deha Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşının tüm Kahramanları önünde saygıyla eğiliyor,rahmetle anıyor ve tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramını en içten dileklerimizle kutluyoruz.

Yönetim Kurulu Adına

     Av. Zafer KAZAN

        Baro Başkanı