Haber Detayı

SAKARYA BAROSU BAŞKANI AV. ZAFER KAZAN ‘A DOĞA OKULLARI ÖĞRENCİLERİNDEN YOĞUN İLGİ

Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan Doğa Okulları’nda öğrencilerle buluştu. Doğa Okulları meslek tanıtım seminerleri kapsamında Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan’ı ağırladı.

Liseli öğrencilerle bir araya gelen Başkan Kazan, kendi meslek hayatında karşılaştığı sorunlarla ilgili de örnekler vererek Avukatlık mesleğini tanıttı. Öğrencilerin yoğun ilgisi ile sohbet havasında gerçekleşen söyleşide Başkan Kazan gençlere:

 

ÖNCELİKLE İYİ BİR İNSAN OLUN

Öncelikle iyi bir insan olun. İnsanlara, doğaya, hayvanlara faydalı olun. Hayatınızda önceliğiniz bu olsun. Sonra sevdiğiniz mesleği yapın ve bu meslek ne olursa olsun en iyi şekilde yapın. Atatürk’ün dediği gibi “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.” Bu sorumluluk bilinci ile üstlendiğiniz görevin hakkını verin. 

SÜREKLİ OKUYUN

Avukatlık çok yönlülük gerektiren bir meslektir. Eğer tercihiniz bu yönde olacaksa sürekli okumalı her alanda kendinizi geliştirmelisiniz. Psikoloji ve sosyoloji bilgisi olmalı bir avukatın. İnsanların hangi ortamda hangi dış etkenler ve yine hangi psikoloji ile davranışlarını şekillendirdiğini gözlemleyebilmeli. Aynı zamanda iyi bir dinleyici olmalıdır.

 

BAŞARI İNSANLARA SAĞLADIĞINIZ FAYDADIR

İşte insan olmanın temel vasıfları üzerine eklediğiniz bu nitelikler ile başarı kaçınılmazdır. Başarı ise öncelikle manevi tatmindir, insanlara sağladığı faydadır. Bizim mesleğimiz sadece maddi beklentilerle yapılamaz.

 

HAKSIZLIKLAR KARŞISINDA HER KONU SİZİN DAVANIZ

Hak savunmak cesaret ister. Herkes kendi hakkını bir şekilde içgüdüsel olarak savunabilir ama bir başkasının hakkını savunmak insani vasıfların yanında cesaret gerektirir. Bu yola çıkarken korkmadan yılmadan emin adımlarla ilerleyeceksiniz. Öyle ki bu sizin yaşam şekliniz haline gelecek, haksızlıklar karşısında her konu sizin davanız olacaktır. Bir doktor düşünün bulunduğu uçakta kalp krizi geçiren bir kişiye kayıtsız kalabilir mi? İşte Avukatlık da böyle bir meslektir. Mesai saati olmayan, haksızlıklar karşısında ‘beni ilgilendirmiyor’ diyemeyeceğiniz bir meslek…

 

BİR SORU İLE ŞEKİLLENEN HAYAT

Bir öğrencinin “Siz neden bu mesleği seçtiniz?” sorusuna:

Lise yıllarında sıra arkadaşımın öğretmenimiz tarafından uğradığı haksız muamele karşısında ayağa kalktım ve arkadaşıma bu şekilde davranamayacağını belirterek itiraz ettim. Öğretmenimin ‘sen onun avukatı mısın?’ diye sormasının ardından o gün karar verdim; AVUKAT olacaktım…

 

Şeklinde cevap veren Başkan Kazan konuşmasına şöyle devam etti: 

MAHKEMELERİN AMACI CEZA VERMEK DEĞİLDİR

Arkadaşlar şunu unutmayın, mahkemelerin amacı ceza vermek değil insanlara kendini savunma hakkı sunmaktır. İşte biz avukatlar da tam bu noktada hizmet veriyoruz. Hakkın savunulmadığı bir mahkeme olmaz. Bunun adı hukuk olmaz.

 

BİRKAÇ ADIM GERİDE BAŞLIYORUZ

Hukuk alanında kat edecek çok yolumuz var. Cumhuriyetin ilanı ile batıdan aldığımız hukuk sistemi daha çok yeni. Henüz tam anlamıyla sindiremedik, özümseyemedik. Bu nedenle diğer meslek gruplarına göre birkaç adım daha geride başlıyoruz. Ama bu sizi umutsuzluğa sürüklemesin. Aksine hırslanmalı daha çok çalışmalısınız.

 

SEVEREK İSTEYEREK YAPACAĞINIZ MESLEĞİ SEÇİN

“Bizlerden şanslısınız. Çok daha geniş imkânlara sahipsiniz. Bilinçle, severek, isteyerek yapacağınız meslekleri seçecek ve yarınlarımıza umutla bakmamızı sağlayacaksınız.” dedi.

Ardından Doğa Okulları Lise Müdürü Büşra Sarıoğlu tarafından Başkan Kazan’a teşekkür plaketi takdim edildi.