Haber Detayı

GENİŞLETİLMİŞ EGE - MARMARA BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI YAPILDI

“Genişletilmiş Ege-Marmara Baro Başkanları Toplantısı”nın 4.’sü Sakarya Barosu ve Kocaeli Barosu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Baro başkanları, ülkenin geleceğine dair kaygılı olduklarını söyledi.

Avukatlık meslek sorunları, yeni avukatlık yasa tasarısı ile birlikte gündeme dair konuların görüşüldüğü toplantıya Ege ve Marmara’da görev yapan baro başkanlarının dışında Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Vekili Berra Besler, TBB Yönetim Kurulu Üyeleri Kürşat Karacabey, İzzet Varan ve Gülcan Türe, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, Ankara Baro Başkanı Hakan Canduran ve Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı da katılım sağladı.

MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Toplantıya Kocaeli Barosu ile birlikte ev sahipliği yapan Sakarya Barosu Başkanı Av.Zafer Kazan, meslek şartlarının zorluklarından bahsederek, “Konuşacak birçok konu var. Ülkenin gündemi çok ağır. Maalesef artık anayasanın olmadığı, olup da dikkate alınmadığı, tanımıyorum dendiği ağır şartlarda mücadele etmeye çalışıyoruz. Ülkede, hukukun içinde olduğu şartlar itibariyle, yurttaşın hak arama hürriyeti yok ediliyor ve elbette buna bağlı olarak Avukatlık mesleği bitiriliyor. Zira hukukun ve yurttaşın hak arama hürriyetinin kalesi Avukatlardır. Bugün gündemimizdeki konular önemli konular. Anayasasının dahi tanınmadığı bir ülkede bunları nasıl başaracağız diye düşünüyoruz ama hiçbir zaman umutsuzluğa düşmeden mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Hukukun ve avukatlık mesleğinin içinde olduğu birçok sorun ve çözüm önerisinin konuşulduğu toplantı sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlandı.

UYARIYORUZ; "HER KİŞİ VE KURUMUN MEŞRUİYETİ ANAYASA’YA UYDUĞU ORANDA MEVCUTTUR"

Bildiride Başkanlar: “Anayasa’nın uygulanmasını gözetmekle” görevli ve yükümlü Cumhurbaşkanlığı makamıdır. Anayasanın 11. maddesine göre Anayasa hükümleri tüm kişi ve kuruluşları, bu arada bu makamı da bağlamaktadır. Her kişi ve kurumun meşruiyeti, Anayasa’ya ve hukuka uyduğu oranda mevcuttur.” şeklinde ifade edilirken tüm sorumlu kişi ve kurumları Anayasa’ya, hukuka ve yargı kararlarına saygılı olmaya davet edildi.

HUKUK ADALET VE BAĞIMSIZ YARGI İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR!

Birçok mesleki sorunun konuşulduğu toplantıda: “Avukatların-Baroların pek çok mesleki sorunu var. Sorunlarımızın çözümü noktasında kararlı mücadelemiz sürecektir. Ancak bu sorunların en esaslı çözümü varlık sebebimiz olan hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı sayesinde mümkün olacaktır” tespiti yapıldı.

Toplantıda son günlerde artan terör olayları da tekrar lanetlenirken, yine terörle mücadelenin hukuk sınırları içinde yapılması ve yurttaşların bu mücadeleden zarar görmemesi için azami dikkat ve özenin gösterilmesinin de hukuk devleti olmanın gereği olduğu vurgusu yapıldı.

ÖZGÜR BASIN

Demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olan özgür basının, toplumun bilgi edinme hakkını kullanmasında en büyük araç olduğu ifade edilirken yine Anayasa çerçevesinde belirlenen kurallara uyulması gerektiği belirtildi.

FAİLLERİN BULUNAMAMASI ENDİŞE VERİCİ

Toplantı sonunda, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi anılırken faillerinin hala bulunmamış olmasının kendilerini endişeye sevk ettiğini belirten Baro Başkanları birlik beraberlik mesajı ile bildiriye imza attılar.

Toplantı sonunda 20 Baro Başkanının imzalamış olduğu bildirgenin tamamı şu şekilde:

05 MART 2016 TARİHİNDE SAKARYA - KOCAELİ BAROLARININ EV SAHİPLİĞİNDE TOPLANAN VE AŞAĞIDA İMZASI OLAN EGE - MARMARA BÖLGELERİ GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR TOPLANTISI SONUCUNDA AŞAĞIDAKİ HUSUSLARIN KAMUOYUNA AÇIKLANMASI YARARLI GÖRÜLMÜŞTÜR:

 

1-      Ülkemizin, içinden geçtiği bu sıkıntılı ortamda her zamankinden fazla hukuka, hukuk güvenliğine, birlik ve beraberliğe, huzura, yurtta ve cihanda sulh ilkesine ihtiyacı vardır.

2-      Hukuk devletinde tüm kişi ve kurumların, işlemin temel meşruiyet kaynağı, Anayasa, Anayasa’ya ve hukuka saygı, Türk milleti adına karar veren yargının (bağımsız ve tarafsız olması kaydıyla) kararlarına uyulması ve saygı gösterilmesidir. Bu açıdan; Anayasa’ya ve anayasal bir kurum olan yargı kararlarına en çok saygı göstermesi gereken makam da; 103. madde uyarınca Anayasa’ya ve hukuka uymaya ant içen ve yine 104. maddeye göre  “Anayasa’nın uygulanmasını gözetmekle” görevli ve yükümlü Cumhurbaşkanlığı makamıdır. Anayasanın 11. maddesine göre Anayasa hükümleri tüm kişi ve kuruluşları, bu arada bu makamı da bağlamaktadır.

Bu açıdan yetkili ve sorumlu tüm kişi ve kurumları Anayasa’ya, hukuka, yargı kararlarına saygılı olmaya, yargıya emir vermek, tavsiye ve telkinde bulunmak gibi fiillerden kaçınarak Anayasa’nın 138. maddesine uygun davranmaya davet etmekteyiz. Her kişi ve kurumun meşruiyeti, Anayasa’ya ve hukuka uyduğu oranda mevcuttur.

3-      Hep söyleye geldiğimiz gibi; avukatlar ve baroların pek çok mesleki sorunu olmasına karşın bunların hiçbirisi varlık sebebimiz olan hukuk devleti ve yargı bağımsızlığından önemli değildir. Bununla birlikte; mesleki sorunlarımızın çözümü yönünde kararlı mücadelemizi sürdüreceğimiz gibi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz. Avukatın sorunu, esasen hak arama özgürlüğünü kullanan yurttaşların sorunudur.

4-      Terör hiçbir sorunun çözüm kaynağı olamayacağı gibi, bununla mücadele, hukuk devletinin ve demokrasinin gereğidir. Bu açıdan; her türlü terörü şiddetle lanetliyoruz. Konum ve sıfatı ne olursa olsun, hiç kimsenin teröre destek vermek, onaylamak, mazur göstermek gibi bir hak ve yetkisi yoktur. Bununla birlikte; her durumda terörle mücadelenin hukuk sınırları içinde yapılmasından asla vazgeçilemez ve hiçbir kamu görevlisinin hukukun dışına çıkmasına izin verilemez. Ayrıca, yurttaşların bu mücadeleden zarar görmemesi için azami dikkat ve özenin gösterilmesi de hukuk devletinin bir gereğidir.

5-      Suçla mücadelede ve her türlü uygulamada basın özgürlüğünün ve kamu yararı doğrultusunda hareket eden “özgür basının”, ifade özgürlüğü ve toplumun bilgilenme hakkının, dolayısıyla demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olduğu unutulmamalı ve bu husustaki Anayasal kurallara titizlikle uyulmalıdır.

6-      Menfur ve alçakça bir saldırıda yitirdiğimiz, rahmetli Diyarbakır Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ ile ilgili olarak yürütülen soruşturmanın geldiği aşama, bu hususta kamuoyuna yansıyan bilgiler, etkin bir soruşturma yapılması hususunda bizleri ciddi bir endişeye sevk etmektedir. Her kim olursa olsun, Tahir ELÇİ’nin katledilmesinin fail veya faillerinin bulunması devletin görevi olduğu gibi, hukuk güvenliğinin bir gereğidir.

7-      Tüm bu gelişmeler, ayrılıklardan ziyade ortak aidiyet duygusuna, birlik ve beraberliğe, bağımsız ve tarafsız yargı temelinde hukukun üstünlüğü ve hukuk güvenliğine, toplumsal barışa her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu göstermektedir.             Barolar olarak bunun talepçisi, takipçisi, teminatı olmaya devam edeceğiz.

 

SAKARYA BAROSU BAŞKANI              Av. ZAFER KAZAN                      

KOCAELİ BAROSU BAŞKANI               Av. SERTİF GÖKÇE

ANKARA BAROSU BAŞKANI                Av. HAKAN CANDURAN

ANTALYA BAROSU BAŞKANI              Av. ALPER TUNGA BACANLI

AYDIN BAROSU BAŞKANI                    Av. GÖKHAN BOZKURT

BALIKESİR BAROSU GENEL SEK.       Av. EROL KAYABAY

BİLECİK BAROSU BAŞKAN YRD.        Av. HASAN ŞAHİN           

BURSA BAROSU BAŞKANI                    Av. EKREM DEMİRÖZ

ÇANAKKALE BAROSU BAŞKANI        Av. BÜLENT ŞARLAN                 

DENİZLİ BAROSU BAŞKANI                 Av. MÜJDAT İLHAN

EDİRNE BAROSU BAŞKANI                  Av. ÖZGÜR YILDIRIM                            

İSTANBUL BAROSU BAŞKANI              Av. ÜMİT KOCASAKAL

İZMİR BAROSU BAŞKANI                       Av. AYDIN ÖZCAN                     

KIRKLARELİ BAROSU YNT.KRL.Ü.      Av. EMRAH ARSLAN

TEKİRDAĞ BAROSU BAŞKANI             Av. HURİYE ALTAY EROL

KÜTAHYA BAROSU BAŞKANI              Av. AHMET ATAM

MANİSA BAROSU BAŞKANI                 Av. ALİ ARSLAN   

MUĞLA BAROSU BAŞKANI                  Av. CUMHUR UZUN                    

UŞAK BAROSU BAŞKANI                      Av. BAKİ KANTAR           

YALOVA BAROSU BAŞKANI                Av. HAKAN GERGEROĞLU