Haber Detayı

“GERÇEĞİM HAYALLERİM GELECEĞİM“ YARIŞMASINDA DERECEYE GİRENLEREÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ

Sakarya Barosu Kadın Hakları merkezi tarafından bu yıl 2.si düzenlenen ‘Gerçeğim, Hayallerim, Geleceğim’temalı yarışmada dereceye giren eser sahiplerine ödülleri  Baro Konferans Salonunda düzenlenen törenle takdim edildi.

Törene, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Yasemin Turan, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ayça Taşkent, SATSO Kadın Girişimcileri Başkanı Zehra Dirim, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı  Erol Aydın, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Fatma Bayhan Şengül  ve çok sayıda avukat katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Zafer Kazan:

KADIN HAKLARI SORUNU DEĞİL İNSAN HAKLARI

“Türkiye çapında çok daha büyük bir organizasyon haline geleceğine inandığım bu yarışmada emeği geçen tüm meslektaşlarıma, ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ayrıca  ilgilerini esirgemeyerek ülkenin dört bir yanından gönderdikleri eserlerle bu oluşuma destek veren katılımcılara da teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başladı.

Kadın hakları sorunun aslında bir hukuk sorunu olduğunu belirten Başkan Kazan:

“Kadın hakları sorunu değil insan hakları, demokrasi, hukuk sorunu ile karşı karşıyayız. Bir topluma bakınız; kadın hakları konusunda ne kadar eşitlikçi ise görüyoruz ki hukuk, demokrasi anlayışı o kadar yerleşmiş bu toplumlarda.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Haklarından mahrum bırakılan kadınlarımız elbet konuşacaklar. Uğradıkları haksızlıklar önlerinde koca bir bariyer olarak dururken birleşip, o seti yıkma mücadelesi verecekler ama bizler de ‘insan hakları’ diyecek ve bu mücadeleye destek olacağız.“dedi.

Kadınların kendilerine bahşedilen annelik vasfıyla toplumu şekillendirici özelliğine vurgu yapan Başkan Kazan :

ÖKSÜZ BİR TOPLUM OLARAK YAŞAMAYA DEVAM EDİYORUZ

“Bir toplumda adaleti hukuku inşa edecek bireyleri yetiştirecek olanlar yine kadınlardır, annelerdir. Hukuka, demokrasiye saygı,öncelikle karakterdir, edinilen terbiyedir ki bunu da ilk olarak anneler verirler. Oysa kadınların sahip olduğu bu ayrıcalıklı durumu görmeden onları toplumsal hayattan soyutlayarak, bir yanımızı eksilterek yürümeye devam edemeyiz. İşte bu yüzden sürekli tökezliyor ve düşüyoruz. Ne acıdır ki bu eşitsizliği gidermediğimiz sürece öksüz bir toplum olarak yaşamaya devam edeceğiz.” dedi.

Başkan Kazan: “Aydınlık, huzurlu ve hukukun güvenliği altında bir Türkiye için kadın, erkek cinsiyet farkı gözetmeden mücadele etmeye devam edeceğiz.” diyerek sözü Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Reyhan Şahin’e bıraktı.

TERÖRE LANET

Av. Şahin konuşmasına Ankara’da yaşanan terör saldırılarını nedeniyle kaybettiğimiz vatandaşlarımızı anarak başlarken: “Bu ülkenin kadınları olarak acı içindeyiz. Her gün kaybettiğimiz canlar, canımızı yakıyor.  Yitirdiğimiz evlatlar, bizim doğurduğumuz evlatlar… Teröre ve ülkemizi terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke haline getirenlere lanet olsun.” diyerek terörü bir kez daha lanetledi.

Terör ve savaşların siyasi gerekçelerden doğduğunu belirten Av. Şahin alınan kararların siyasi olmasına rağmen bu kararlardan en çok kadınların ve çocukların etkilendiğini ifade ederek öncelikli isteklerinin ‘barış, huzur ve kansız bir dünya’ olduğunu belirtti.

CADI DİYE YAKILAN, CANLARINI YİTİREN KADINLAR

Düzenledikleri bu yarışma ile kadınların sesi olmayı ve bu sesi duyulur kılmayı hedeflediklerini ifade eden Av. Reyhan Şahin toplumumuzda kadınların uğramış olduğu eğitim, iş yaşamı, sosyal ve siyasal yaşamda ki eşitsizliklere dikkat çekerek:

“İleri demokrasilerde bu durum ciddi bir sorun olarak algılanır. Yalnızca kadın adına, kadınlarla ilişkin değil, demokrasi adına sorun kabul edilir. Hemen hemen her ülkede bu eşitsizlik, haksızlık karşısında yılmadan uzun seneler süren mücadeleler var. Cadı kabul edilip yakılmalarından, eşit iş, eşit ücret ya da oy hakkı talepleri nedeniyle canlarını yitirenler var.” şeklinde konuştu.

ÇİÇEK DE KARANFİL DE İSTEMİYORUZ ÖLDÜRÜLMEKTE!

8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kutlama veya tüketim günü değil anma ve farkındalık olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirten Av. Şahin:

“Toplumsal ikiyüzlülüğe tahammülümüz kalmadı. Çiçekler de, karanfiller de istemiyoruz…. ÖLDÜRÜLMEK de istemiyoruz. Şiddetin her türlüsü kime karşı uygulanırsa uygulansın toplumsal olarak karşı duruşumuz bizi İNSAN yapacak diyen Av. Şahin:

“Terazi acılarda kadınlardan yana ağır basmasın. Başarılarda cinsler arası eşitlik olsun”isteğiyle sözlerini bitirdi.

Ardından dereceye giren katılımcılara ödülleri takdim edildi. Yarışmanın 3.sü Gülseren Emecen’e ödülünü Sakarya Barosu Başkan Yardımcısı Av. Yeliz Aydın İpek verirken, Ankara’dan katılarak 2. olan Hatice Buket Öztürk rahatsızlığı nedeniyle törene katılamazken,  1. olan Derya Çakır’a ödülünü Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Reyhan Şahin takdim etti.

 ‘İki kadından, kadınlar” temalı resim sergisinin gezilmesi ve günün anısına çekilen hatıra fotoğraflarının ardından ödül töreni sona erdi.