Haber Detayı

CİNSEL İSTİSMAR DAVASINDA JET KARAR!

Karaman’da 20 Nisan Çarşamba günü görülmeye başlayan Cinsel İstismar Davasına 30 Baro ile birlikte Sakarya Barosu da müdahil oldu. Karaman’da Ensar Vakfına ait olduğu iddia edilen bir yurtta çocukların maruz kaldığı cinsel istismar davasına çok sayıda Baronun müdahil olarak katılma talebi kabul edildi. Baroların kovuşturmanın Ensar Vakfı ve KAİMDER sorumlularını da kapsayacak şekilde genişletilmesi talebi ise mahkeme tarafından reddedildi.

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Elif ERDEM DÜZGÜN ve Av. Elif Aslı YILMAZ’ın Baro adına müdahil olarak katıldığı ilk dava yoğun güvenlik önlemleri altında devam etti. Sanık M.B’nin 508 yıl 3 ay ceza alması ile sonuçlanan davanın ardından Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

KARANLIKTA KALDI

Başkan Kazan tek celsede sonuçlanan dava için suça göz yumanların, saklayanların, olayda ihmali bulunanların karanlıkta kaldığını belirterek adeta olayın üzerinin bir an önce örtülmeye çalışıldığını ifade etti. “Önemli olan jet hızıyla değil makul sürede yargılama yapmaktır. Makul sürede ve diğer sorumlular da ortaya çıkartılacak şekilde bir yargılama yapmak yerine tek celsede karar verilmiş olması varsa diğer sorumluların ortaya çıkmasına mani olunmuştur” diyerek tek celsede bir kişiye 500 yıl ceza vermenin etkileyici bir kılıf olarak kamuoyuna sunulduğunu söyleyen Başkan Kazan : “Koca bataklığın küçük bir sineğinde adalet tesis ettik.” dedi.

AMAÇ ÜZERİNİ ÖRTMEK Mİ

Daha önce Baro Çocuk Hakları Merkezlerinin müdahil olmak istedikleri istismar davalarında mahkeme tarafından sürekli ret kararı verildiğini belirten Başkan Kazan ilk kez bir cinsel istismar davasında tüm baroların müdahil olma talebinin kabul edildiğini belirterek : “Bu karar bu olaydaki birçok şeyin üzerini örtmek amaçlı mı alındı yoksa gerçekten Baroların toplumsal ve halkı ilgilendiren konulardaki görevini takdir eden yeni bir anlayışın sonucu mu hep birlikte göreceğiz.” diyerek bundan sonraki mahkeme kararlarının takipçisi olacaklarına vurgu yaptı. Baro Başkanı Av. Zafer Kazan’ın Karaman Davası ile ilgili yapmış olduğu değerlendirmenin tam metni şu şekilde :

 KOCA BATAKLIKTA BİR SİNEK

Kovuşturmanın Ensar Vakfı ve KAİMDER sorumlularını da kapsayacak şekilde genişletilmesi talebi mahkeme tarafından reddedildi... Suça göz yumanlar var mıydı, saklayanlar oldu mu? Ya ihmali olanlar, gerekli hassasiyeti göstermeyenler!? Hepsi karanlıkta kaldı!..... Önemli olan jet hızıyla değil makul sürede yargılama yapmaktır. Makul sürede ve diğer sorumlular da ortaya çıkartılacak şekilde bir yargılama yapmak yerine tek celsede karar verilmiş olması varsa diğer sorumluların ortaya çıkmasına mani olunmuştur. Koca bataklığın sadece küçük bir sineğinde adalet tesis ettik.....

ETKİLEYİCİ BİR KILIF

Tek celsede bir kişiye 500 yıl ceza etkileyici bir kılıf idi.....Bir kılıf da tüm Baroların müdahillik taleplerinin adeta “aydınlanmışçasına” kabul edilmesiydi......Bu güne kadar Baroların Çocuk Hakları Merkezlerinin cinsel istismar davalarındaki katılma taleplerini reddetme gerekçesi, "doğrudan zarar yok" bahanesi, bir anda ortadan kalkmış ve tüm Baroların katılma talepleri kabul edilmiştir.....Bundan böyle bir istismar davasında Baroların katılma taleplerini değerlendiren mahkeme kararlarını dikkatle takip edeceğiz, bu karar bu olaydaki bazı birçok şeyin üzerini örtmek amaçlı mı alındı yoksa gerçekten Baroların toplumsal ve halkı ilgilendiren konulardaki görevini takdir eden yeni bir anlayışın sonucu mu hep birlikte göreceğiz!

SAMİMİLER Mİ GÖRECEĞİZ

Evet bundan böyle Baroların katılma talebini reddedecek ilk mahkemeyi bekliyoruz....Katılma taleplerimiz reddedildiği için vekalet ile takip etmek zorunda kaldığımız davaların ilk duruşmasında müracaat edeceğiz ve sonucu kamuoyu ile paylaşacağız....samimiyet testi çok kolaydır göreceğiz bakalım...