SAKARYA BAROSUNDAN İSTİNAF KANUN YOLU SEMİNERİ

Sakarya Barosu eğitim çalışmalarına devam ediyor. Baroda son olarak sunumunu İstanbul Ticaret Üniv. Hukuk Fak. Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız ve Marmara Üniv. Hukuk Fak. Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Evren Kılıçoğlu yaptığı  “Hukuk ve Ceza Muhakemeleri Kanununda İstinaf Kanun Yolu” konulu semineri düzenlendi. Avukatların katıldığı eğitim seminerinde Kanunun getirdiği yenilikler ve önemli değişlikler anlatıldı.

20 TEMMUZ’A DİKKAT!

Çok önemli değişiklikler getiren ve bilgi eksikliğinin ciddi hak kayıplarına sebebiyet vereceği anlaşılan ve 20 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni yasa ile İstinaf Bölge Adliye Mahkemeleri yargı yetkisini kullanmaya başlayacak. Kanunun getirdiği ciddi değişiklikler nedeniyle Sakarya Barosu yasanın yürürlüğünden hemen önce mensupları için ve vatandaşların haklarının zayi olmaması adına önemli bir eğitim semineri düzenledi.

ÖNEMLİ UYARILAR

Seminerde konuşan Başkan Kazan; “Değerli meslektaşlarım biliyorsunuz 20 Temmuz 2016 tarihinde çok önemli değişiklikler yargı sistemimize dahil oluyor. Bu konudaki bilgi eksiklikleri vatandaşların haklarının zayi olmasına sebebiyet verecektir.  Bu sebeple bugünkü eğitim semineri çok önemli bir seminerdir. Yeni yasanın birçok yönüyle eleştirilmeye ve geliştirilmeye muhtaç bir yasa olduğunu görüyoruz ancak öncelikle yasanın neler getirdiğini öğrenmeli ve hiçbir vatandaşımızın bu nedenle hak kaybına fırsat vermemeliyiz. Ancak bu seminer öncesi Adalet Bakanlığı’na birkaç uyarıda bulunmak istiyorum. Yeni yasanın yürürlüğü girmesi sonrası CMK ve Adliye Yardım Uygulamaları konusunda çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkaracaktır. Mesela Sakarya’da CMK görevi yapan bir avukatımızı emeğini ve yol parasını bile karşılamayan bir sadaka parası ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine göndermeyi düşünmüyoruz, bunu şimdiden peşin olarak söyleyelim! İkincisi Adli Yardımdan görevlendirdiğimiz meslektaşlarımızın yine ancak sadece yol parası olabilecek bir ücret ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesini gitmesini kimse beklememelidir! Bu konuda sistemi çok ciddi sorunlar bekliyor!

Yasa çıkarılırken meclisteki hukukçu vekillerin böyle önemli bir sorunu görmemeleri gerçekten ibret vericidir! Şimdiden uyarıyoruz yasa yürürlüğe girmeden önce bu konudaki soruna acilen çözüm bulunmalıdır. CMK ve Adliye Yardım Ücreti tarifesindeki ücretler sisteme işlerlik sağlayacak bir şekilde düzenlenmeli ve emeğin karşılığı olabilecek bir oranda artırılmalıdır” diyerek uyarılarda bulundu.

Avukatların ilgi ile dinledikleri seminerde,  Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız ve Yard. Doç. Dr. Evren Kılıçoğlu eğitimin ardından konu ile ilgili soruları cevaplandırdılar.

Seminer sonrası Baro Başkanı Av. Zafer Kazan ve Başkan Yardımcısı Av. Yeliz Aydın İpek, Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız ve Yard. Doç. Dr. Evren Kılıçoğlu’a verdikleri eğitim desteği için teşekkür ederek kendilerine plaket ve çiçek takdim ettiler.

Başkan Kazan seminer sonunda Sakarya Bölge Adliyesi’nin açılmamasını ve Şehir Adliyesinin durumuna da dikkat çekerek Sakarya’nın Avukat milletvekilleri için “başarısızlık plaketi vermeyi düşünüyorum, baromuz mensupları kendilerini not etmiştir ve asla bu vefasızlığı unutmayacaktır” diyerek sözlerine şöyle devam etti;

MESLEKTAŞLARIMIZ BU VEFASIZLIĞI UNUTMAYACAKTIR!

Bu yeni yasa ile kurulan Bölge Adliye Mahkemelerinden bir tanesi de hatırlanacağı üzere Sakarya’mızda idi. Mobilyalarına masalarına sehpalarına kadar her şeyi tamamlanan bir Adliye şimdi ne zaman açılacağı belirsiz bir sürece sürüklendi. Sakarya’nın ekmek kadar su kadar acil bir ihtiyacı olan Şehir Adliyesi’ne burun kıvıranlar Bölge Adliyesi yapmakla övündüler ama işte şimdi görüyorsunuz sonuç ortada..! Şehir Adliyemiz perişan bir halde, her yere her ranta yer ve çözüm bulabilen menfaat simsarları Adliye için değersiz bir yer bulamıyorlar, AVM’lere en değerli arsaları tahsis edenlerin Şehir Adliyesine yüz çevirmeleri ve adliyeyi bölerek çözüm bulmaya çalışmaları, yine küçücük arsalara Adliye yapmayı planlamaları şehre nasıl bir zihniyet ile bakıldığının ibretlik bir göstergesidir! Şimdi ise Sakarya Bölge Adliyesinin geleceği de belirsiz!

Bu duyarsızlık ilgisizlik ve Şehir Adliyemizin perişan hali nedeniyle emeği geçen Sakarya’nın Avukat milletvekillerini özellikle kutluyorum, hatta bu konuda kendilerine Baromuz tarafından düzenlenecek “Üstün vefasızlık ve duyarsızlık plaketi” vermeyi düşünüyorum. Kendileri bilsinler ki Sakarya Barosu onların bu ilgisizliğini, duyarsızlığını ve vefasızlığını tarihe not etmiştir ve asla unutmayacaktır”