BARO BAŞKANIMIZ KAZAN: "DEPREMİ CİDDİYE ALMADIK"

17 Ağustos 1999 depreminin 17. yıl dönümünde Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan bir anma mesajı paylaştı.

Binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz onbinlercesinin de yaralı olarak kurtulduğu 17 Ağustos depremi için "hukuksuzluğun kuralsızlığın enkazı altında kaldık bir daha aynı acıların yaşanmaması için dersler çıkarmak zorundayız" diyen Başkan Kazan:

“Hukuk çökerse bina da çöker insanlık da” diyerek huzurlu, mutlu ve güven içinde yaşayan bir toplum için hukukun ve bilimin kurallarına eksiksiz uyulması gerektiğine dikkat çekti.

Başkan Kazan’ın yayımlamış olduğu o mesajın tamamı şöyle:

DEPREMİ CİDDİYE ALMADIK

17 Ağustos 1999. saat 03.02… Bir deprem..... Saygı duymadığımız ciddiye almadığımız bir tabiat olayı. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölüm, 100.000'e yakın yaralı. 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişi evsiz kaldı. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi.

SUÇLU KİM?

Suçlu? Hayır suçlu deprem değil. Fay hatları da değil. Suçlu biziz. Suçlu, gündelik menfaatlerimizin hatları. Rant hatları. Aklı öteleyen bilime saygı duymayan cehalet hatları ve belki de evet, ahlak hatları. Kalitesizliğe ve ahlaksızlığa göz yummak öldürdü bizleri. Çocuklarımızı annelerimizi babalarımızı eşlerimizi kardeşlerimizi dostlarımızı yitirdik pespaye beton yığınları arasında.

Hukukunu kaybeden bir toplumun hayatının da hürriyetinin de çok ucuz olduğunu düşünemedik. Çünkü hukuk aynı zamanda ahlak demektir, vicdan demektir, akıl demektir.

BÜYÜK BİR ENKAZ

Yine mi hukuk diyeceksiniz. Tabiki yine hukuk. Her zaman hukuk. Unutulmamalıdır ki hukuk yoksa kural yoktur, bilim yoktur, saygı yoktur, dürüstlük yoktur, vicdan yoktur, matematik yoktur ve tam da bu nedenle kalite yoktur. Peki ne vardır? Ölüm vardır zulüm vardır, acı, göz yaşı ve büyük bir enkaz vardır.

Evet, 17 Ağustos hukuksuzluğun bir enkazıdır. Zira hukuk, yaşamın, hürriyetin, sevincin, huzurun, güvenin ve insanın temelidir. Hukuk çökerse bina da çöker insanlık da. Ders çıkarılması ve yeni acıların yaşanmaması adına herkes bu çağrıya ses vermelidir. Depremde ölmek kaderimiz değil. Tam 17 yıl önce. Bu gece......saat 03.02 de......Sevdiklerimizi dostlarımızı kaybettik......Rahmetle Ruhları şad olsun.