Haber Detayı

5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI ve ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNMA TÖRENİ

                5 Nisan Avukatlar Günüdolayısıyla Baro  Başkanımız Av. Recep Hacıeyüpoğlu ve Baromuz avukatları Sakarya Kent Meydanı’nda Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.                Kent Meydanında yapılan çelenk sunma töreni saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Baro Başkanımız Av. Recep Hacıeyüpoğlu Atatürk anıtına çelenk bıraktı.Çelenk koyma töreninin ardından basın açıklaması yapan Başkanımız, “İçinde bulunduğumuz, dolayısıyla bizi icbareden şartlara dikkat kesildiğimizde anlamaktayız ki, nefes almamızı engelleyenağır bir vesayet altındayız.

 

           Birileri haklı olduklarını iddia ediyorlar ve fakat bütün dertleri, çok çeşitlimahrumiyetlerin kışkırttığı husumetlerden doğuyor.

 

           Yöneteni ve yönetmek isteyeniyle, insanların nefes almasına imkân sağlayacakbir düşünce sahasına talip değiller, birbirlerinden farkları kullandıklarıkavramlardan ileri geçmiyor.

 

           Karşı karşıya olduğumuz bu durum, iktidar mücadelesinden başka bir şey değil.Yargı üzerinden yapılan bir iktidar mücadelesi.

 

           5 Nisan Avukatlar günü, taşıdığı anlam ve bu anlamın barındırdığı imkânlaritibariyle, çok önemli bir hal almış durumda.

 

           Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını yargı dışı her türlü etkidenkorumalıyız. Yargıyı her türlü mücadelenin zemini olmaktan arındırıp, hak veadalet üzere inşa etmeliyiz.

 

           Evrensel hukuka aykırı kanuni düzenlemelerle avukatlığın etkisizleştirilmesi,meslektaşlarımızın avukatlığı icra ederken üzerlerinde oluşturulan soruşturmave kovuşturma baskısı, yerine göre özel güvenlik görevlileri üzerindencoplanmaya kadar varan yerinizi bilin tehditleri, savunmayı kendini savunamazlıkacizliğine düşürmüştür. Savunma şeklen var etki olarak yok bir durum arzetmektedir.

 

           Söz konusu şartlar altında, soruşturmanın gizliliği, masumiyet karinesi,lekelenmeme hakkı, özel hayatın korunması, hukuka aykırı elde edilmiş delillereitibar edilmemesi, kısaca Adil Yargılanma Hakkının varlığından söz etmek mümküngörülmemektedir.   

 

                Avukatlar milletin bizzat kendisinin seçtiği vekilleridir. Hukukunyapılmasına ve yargının işleyişine milletin Demokratik Katılımının sağlanması,avukatların bütün bu süreçlerde etkin kılınmasıyla mümkün olacaktır. Aksi haldehukuk, güçlülerin güçlerini devşirdiği ve tahkim ettiği bir zemin haline gelir.Bu durumda hukuktan değil, yasaklarla duvarları örülmüş hapishadenbahsedilebilir. Avukatların en önemli görevi yasaklarla mücadele etmektir.

 

           Hüküm millet adına tesis edilecekse, yargılamanın  bütünaşamalarında  demokratik katılım etkin bir şekilde sağlanmalıdır.

 

           İçinde bulunduğumuz gün vesilesiyle, meslektaşlarımın Avukatlar Gününü kutlar,avukatlığın, yargının işleyişinde ve hukukun yapılmasında etkin, itibarlı biryere gelmesi için mücadele etmekte olduğumuzu ve umutlu olduğumuzu ifadeederim.

 

           Unutmayalım, herkes bir gün avukata ihtiyaç duyabilir.” diye konuştu.

Başkanımızın yaptığı basın açıklamasının ardından program sona erdi.