ANONİM ŞİRKET VE YAPI KOOPERATİFLERİ DİKKAT!

Sakarya Barosu Avukatlık Kanunu 35.maddesinin 3. fıkrasına göre şirketlere ve yapı kooperatiflerine bir uyarı yazısı göndererek bünyelerinde sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorunda olduklarını belirtecek. Buna rağmen yükümlü oldukları halde bünyelerinde avukat istihdam etmeyen Şirket ve Yapı Kooperatiflerini çok ağır para cezaları bekliyor.

ANONİM ŞİRKET VE YAPI KOOPERATİFLERİ DİKKAT!

Anonim Şirket ve Yapı Kooperatifleri için önemli uyarılarda bulunan Baro Başkanı Av. Zafer Kazan; “Öncelikle belirtmek gerekir ki, herkes davasını bizzat kendi açabilir evrakını düzenleyebilir ve işini takip edebilir. Ancak esas sermaye miktarı 250.000 TL ve üzerinde olan Anonim Şirketler ve üye sayısı 100 veya 100 den fazla olan Yapı Kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak, her türlü dava açma ve iş takip etme vazifelerini ancak sözleşmeli bir avukat eliyle yürütmek zorundadırlar. Anonim Şirketlerin Avukat bulundurma zorunluluğu şirketin tüzel kişilik kazanması veya sermaye artırımı sonrasında sermaye miktarı 250.000 TL ve üzerine çıkmışsa, sermaye artırımına ilişkin genel kurul kararının ticaret siciline tescil ettirildiği anda başlamaktadır. İlgili A.Ş ve Yapı Kooperatiflerinin yazımız gereğini dikkate alarak para cezaları ile karşılaşmamaları için yasanın gereğini yerine getirmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

ödenecek avukatlık ücretlerİ

Başkan Kazan açıklamalarının devamında şu bilgilere yer verdi; “2017 yılı için esas sermaye miktarı 250.000,00 TL ve üzerinde olan Anonim Şirketler 1.650,00 TL, üye sayısı yüz veya daha fazla olan Yapı Kooperatifleri ise bünyelerinde bulundurmak zorunda oldukları Avukatlar için en az 1.100,00 TL aylık ücret ödemek zorundalar” dedi.

Ödenecek ücretin Avukatın vereceği hizmetler ve bilgi karşısında cüzi bir ücret olduğunu vurgulayan Başkan Kazan “Bu ücret Avukatın o şirkete vereceği hizmet ve koruyacağı hukuki menfaatler karşısında cüzi bir ücrettir. Avukat hizmetinden faydalanan şirketler ise böylece yasaya ve hukuka uygun olarak yazı, evrak ve dava takiplerini yerine getirdiği için hata yapmayacak ve muhtemel ciddi maddi kayıplardan kurtulacaktır.” diyerek Avukatın verdiği sözleşmeli hizmetin çok önemli bir hizmet olduğunu ifade etti.

SÖZLEŞME YAPMAMANIN cezaSI NE KADAR?

Yükümlü oldukları halde Avukat ile yasal bir sözleşme imzalamayan A.Ş ve Yapı Kooperatiflerine Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli Avukat tayin etmedikleri her ay için Asgari Ücretin 2 katı ceza uygulanacağını bunun ise aylık 2.800,00 TL yıllık 33.600,00 TL olacağını ifade eden Başkan Kazan; “Görüldüğü üzere Avukat ile çalışma yükümlülüğünü yerine getirmeme cezası gerçekten ağır ve firmaları zor durumda bırakabilecek bir cezadır. Belirtilen cezalarla karşılaşmamak adına ilgili A.Ş ve Yapı Kooperatiflerinin kesinlikle bir Avukat ile sözleşme yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bu durum her şekilde firmalarımızın faydasına olacaktır. Zira sözleşme, yazışma, dava ve takiplerini avukatla yürüten şirketler sermayelerini tehdit edecek zararlardan her zaman korunmuş olurlar ve bu durum bir sermaye şirketi için çok önemli bir kazanımdır.” dedi.