Haber Detayı

SAKARYA’DA “HAYIR” PANELİ

16 Nisan’da yapılacak yeni anayasa değişikliği referandumu öncesi ülke çapında “Evet” ve “Hayır” çalışmalarına devam eden siyasi partiler yanında STK ‘lar da çalışmalarını hızlandırdı.

Sakarya’da Türkiye Gençlik Birliği tarafından düzenlenen Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim-İş ve Emekli-Sen’in de destek verdiği “Başkanlığa Karşı Birlik Paneli geçtiğimiz hafta sonu Ramada Otel’de yapıldı.

Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele CHP İzmir Eski Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, CHP Uşak Eski Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Ulusal Kanal Genel Yayın Müdürü Turhan Özlü ve TGB Genel Başkan Yardımcısı Cem Dikmen katıldı.

 

SAĞDUYU 

Panelde açılış konuşmasına geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda saldırıya uğrayan Sinan Oğan’a geçmiş olsun dilekleri ile başlayan Başkan Kazan : “Sinan Oğan’a yapılan bu saldırıyı kınıyorum. Böylesi ayrıştırıldığımız, kutuplaştırıldığımız bir süreçte özellikle siyasilerin halkı bu tarz, düşmanlığa sevk edecek tüm tutum ve davranışlardan uzak durması gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. ” diyerek sağduyu çağrısı yaptı.

 

“YARINA TAŞIYACAĞIZ” 

Tarihten verdiği örneklerle “Adına Cumhurbaşkanlığı Sistemi denilen sistemle bu ülke yönetilemez.” şeklinde konuşan Baro Başkanı Av. Zafer Kazan tüm güçlerin tek kişinin elinde olmasından kaynaklanacak tehlikelere dikkat çekti.

“1918 yılında padişahı ele geçirerek vatanımızı işgal etmeye kalkan emperyalist güçleri biliyoruz. Halkın bu gidişe dur demesiyle ve giriştiği kurtuluş mücadelesi ile biz o tek adam dönemini kapattık. 1921 Anayasasında belirtildiği üzere “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” maddesiyle padişahın elinde olan tüm bu yetkileri Türkiye Büyük Millet Meclisine yani millete verdiğimiz gerçeğini bugün olduğu gibi yarına taşıyacağız.”diyerek konuşmasına devam eden Başkan Kazan:

“Şunu unutmayalım ki konuştuğumuz bu sistem Başkanlık Sistemi değil tek adam sistemi. Bir futbol maçı düşünün; bir kişi hem hakem olacak, hem oyuncu olup karşı takıma gol atmaya çalışacak. Böyle bir sistem olur mu? Böyle bir sistemde hak ve adalet olur mu?” diye sordu.

 

“SAHİBİNDEN SATILIK VATAN YOK!” 

İlk olarak söz alan TGB Genel Başkan Yarımcısı Cem Dikmen Türkiye Gençlik Birliği olarak yurdun dört bir yanında düzenledikleri toplantı ve panellerde halkımızın hayır diyeceği konusunda nabız tuttuklarını belirtti. Tek adam değil Yalnız Adam olarak nitelendirdiği cumhurbaşkanlığı sistemi için : “Yanındaki insanlara güvenemeyen bir insan güçlü olabilir mi? Yalnız kalan adam mı güçlü, Yoksa bu salonda sağ sol demeden buraya gelen vatanseverler mi daha güçlü?” diye soran Dikmen: “17 Nisan sabahında Evet de çıksa Hayır da çıksa biz kaldığımız yerden devam edeceğiz. Çünkü ben herhangi bir internet sitesinde sahibinden satılık kelepir bir vatan görmedim yine sahibinden satılık kelepir bir millet de görmedim” diyerek devam ettiği konuşmasında mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerine vurgu yaptı.

 

“HANGİ BEKA SORUNUNU ÇÖZECEKSİNİZ?” 

CHP İzmir Eski Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler ise herkesten daha çok güçlü bir Türkiye istediklerini ifade ettiği konuşmasında: “Güçlü Türkiye diyorlar. Beka sorunu var diyorlar. Evet çok ciddi gelecek kaygılarımız var. İşte biz senelerdir o beka sorununu hissettiğimiz için meydanlardayız. 12 Eylül 1980 den beri kademe kademe küçülen, özelleştirilen, kendi merkez bankasına bile hükmedemeyen devlet, yani kendi kendini yönetemeyen dışarıya bağımlı bir devlette hangi beka sorununu çözeceksiniz?” diye seslendi.

 

GÜÇLÜ PARLAMENTER SİSTEM 

CHP Uşak Eski Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Nazım Hikmet’in“Mesele esir düşmekte değil mesele teslim olmamakta” dizeleri ile başladığı konuşmasında; istikrarsızlık olarak görülen koalisyon dönemlerinde 1982 antidemokratik darbe anayasasına ait pek çok maddenin uzlaşı ile değiştirildiğine dikkat çekerek ihtiyacımız olan şeyin tam da parlamenter sisteminin fiiliyatta güçlendirilerek demokratik, özgürlükçü bir yönetim şekli olduğunu belirtti.

 

BÖL PARÇALA VE YÖNET 

“Bizler mecliste lider cuntası ortadan kalksın, liderlerin değil milletin vekilleri olsun, gerçekten milletin iradesini yansıtabilsin diye mücadele ederken, şimdi getirdikleri bu sistemle çok daha geriye götürülmek isteniyoruz.” şeklinde konuşan Akagün ‘bu anayasaya neden ihtiyaç duyuldu’ sorusuna da “ulus devletin, üniter laik devletin ortadan kalkmasını yani emperyalist güçlerin böl, parçala ve yönet projesi kapsamında Irak gibi, Suriye gibi, Eski Sovyetler Birliği gibi kolayca ele geçirebileceği bir devlet haline getirmek istiyorlar.” şeklinde cevap verdi.

 

SAVAŞTAYIZ REFERANDUM KONUŞUYORUZ! 

Ulusal Kanal Genel Yayın Müdürü Turhan Özlü 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak Cumhuriyet tarihinde yaşanmış en büyük belalarla karşılaştığımız şu dönemde “ Daha 15 Temmuzu yaşayalı 7 – 8 ay olmuş. Tarihimizde gördüğümüz en büyük bela. Referandumu mu konuşacağız ey Sakaryalılar El Bab’da Türkiye Amerika ile savaşıyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez askerimiz bir sınır ötesi operasyonu ile Amerikan koridorunu dağıtmak üzere göğüs göğüse çarpışıyor. Ekonomi çok zor durumda, mutfaklarda yangın var biz bunları konuşmalıydık.” diyerek çok daha büyük sıkıntılar yaşadığımız şu günlerde “Nerden çıktı şimdi bu başkanlık sistemi?” diyerek hükümeti eleştirdi.

 

AYDINLIK YARINLAR 

Dinleyicilerden gelen soruların yanıtlanması ile devam eden panelde konuşmacılar büyük ilgi görürken panel yaklaşık üç saat sürdü.

“Hayır diyenlerin hayır’lı tercihi ile, evet diyenlerin de kazanacağı mutlu huzurlu bir ülke için aydınlık yarınlara inanıyoruz” sözleri ile paneli bitiren Başkan Kazan tüm katılımcılara teşekkür etti.