Haber Detayı

BARO BAŞKANIMIZ AV. ZAFER KAZAN RUHSAT TÖRENİNDE AYM’NİN KARARINA UYMANIN BİR MECBURİYET OLDUĞUNU HATIRLATTI:

“Anayasa Mahkemesi bir karar vermiş.  Doğruluğunu yanlışlığını tartışırız ama hiç bir mahkeme ‘anayasa mahkemesinin kararını tanımıyorum’ diyemez. Karara uymamakla suç işlemiş oluyorlar.”

Sakarya Barosu Stajyer Avukatlarından Emre Aydoğmuş, Gonca Altun, Mustafa Yavuz Yürükçü ve Melih Atasoy ruhsatnamelerini alarak Avukatlık mesleğine başladılar.

Sakarya Barosu Hizmet Binasında düzenlenen tören ile Avukatlık Yeminini eden genç avukatlar ruhsatnamelerini aldı. Baro Yönetim Kurulu Üyeleri, avukatlar ve yakınlarının katıldığı törende genç meslektaşlarına önerilerde bulunan Başkan Kazan ülke gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

“DEMOKRASİYE SALDIRAN HAİNLER”

“Hukuktan adaletten ne pahasına olursa olsun taviz vermeyin.” diyerek konuşmasına başlayan Başkan Kazan ülkemizin hukuk ve demokrasi adına büyük bir yükün altında olduğuna vurgu yaptı. 

“Bu günlerde hukuk demek, demokrasi demek çok daha önemli.  Çünkü bugün ülkemiz hukuk ve demokrasi  adına çok ağır bir yükün altında. Daha önce yaşadığımız acı tecrübeler ile hukukun ve demokrasinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Demokrasiye saldıran Fetö gibi hainlerin temelde hukuku ve demokrasiyi hedef aldıklarını biliyoruz. O günlerde de biz hukukçular bu değerleri her zaman savunduk, koruduk. Şimdi yine aynı şeyleri söylemeye devam ediyoruz.” diye konuşan Başkan Kazan sözlerine şöyle devam etti: “Meclisi bombalamakla meclisi çalıştırmamak aynı anlama gelmez mi? Meclisi nasıl koruyacağız; daha fazla yetki vererek çalışmasını sağlamakla koruyacağız. Hukuku nasıl koruyacağız; mahkemelerin adil yargılama ilkelerine riayet etmelerini ve hukukun temel ilkelerini savunarak adalete uygun kararlar vermesini sağlamakla koruyacağız”.

MAHKEME KARARI TANIMIYORUM DİYEMEZ

Anayasa Mahkemesinin hak ihlali nedeni ile tahliyelerine hükmettiği gazeteciler için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM’nin hükmünü tanımayarak tutukluluğun devamına karar vermesini eleştiren Başkan Kazan:

“Ne olursa olsun, kim olursa olsun, kararları eleştirebiliriz, farklı düşünebiliriz ama demokrasinin olduğu bir hukuk devletinde mahkeme kararları uygulanmak zorundadır. Anayasa Mahkemesi bir karar vermiş.  Doğruluğunu yanlışlığını tartışırız ama hiçbir mahkeme ‘bu kararı tanımıyorum’ diyemez. Aksi halde suç işlemiş olurlar.  Karara uymamak hukuku ortadan kaldırmaktır. O zaman Yargıtay’ın da Danıştay’ın da nihai kesin kararlarını tanımamak ve böylece temyiz ve itiraz haklarını yok etmek mümkündür. Böyle bir yargı olur mu?” şeklinde konuştu.

Tören sonrası ruhsatlarını alarak mesleğe başlayan genç meslektaşlarına seslenen Başkan Kazan: “Genç meslektaşlarım, biz avukatlar mahkemelerin adil karar vermesine hizmet ediyoruz ama sadece bununla kalmayıp alınan kararların uygulanması noktasında da omuzlarımızda büyük bir yük taşıyoruz. Üstlendiğiniz bu onurlu görevin bilinci ile bizlere güç katacak her bir meslektaşıma aramıza hoş geldiniz diyor başarılar diliyorum.” dedi.