STAJYER AVUKATLAR NESLİHAN SARI, İSMAİL ALPEREN ACARTÜRK, ALİ TALİP ÇANKAYA, BÜŞRA ÇARBOĞA VE HAVVA DEMİR RUHSATNAMELERİNİ ALDILAR

Sakarya Barosu Stajyer Avukatlarından Neslihan Sarı, İsmail Alperen Acartürk, Ali Talip Çankaya, Büşra Çarboğa, Havva Demir Baro Konferans Salonunda düzenlenen tören ile Avukatlık Yeminini ederek ruhsatnamelerini aldılar.

HUKUK VARLIK NEDENİMİZ

Baro Yönetim Kurulu Üyeleri, Avukatlar ve yakınlarının katıldığı törende konuşan Başkan Kazan,  genç meslektaşlarına ve katılımcılara hukukun evrensel ilke ve esaslarını hatırlattı. Hukuk devleti tanımı ile konuşmasına başlayan Başkan Kazan: “Hukuk devleti ilk önce kendi koyduğu kurallara, yasalara uyan devlettir. Bir kural var ise öncelikle devleti yönetenlerin uyması gerekir. Şayet ki bu kurallara uyulmuyor ise avukatlar bunun için mücadele edeceklerdir çünkü hukuk bizim varlık nedenimizdir.” dedi.

HUKUK DEVLETİNDE TEK ADAM YOKTUR

Hukukun evrensel ilke ve esaslarını tek tek sayarak açıklamalarda bulunan Başkan Kazan kuvvetler ayrılığı, yargı birliği ve eşitlik ilkeleri ile konuşmasına devam etti:  “Hukuk devletinde yasama, yürütme ve yargı yetkisi bir kişiye ve ya makama bırakılamaz.  Hukuk devletinde tek adam yoktur. Kuvvetler ayrılığını hukukçular ve avukatlar savunur, savunmalıdır. Yargı birliğinde senin savcın, benim hakimim diye bir şey yoktur.  Yargı birliği sadece adalet anlayışına hizmet eder. Herkes kanun karşısında eşittir kral da olsanız, değirmenci de olsanız, zengin bir işadamı da olsanız eşittir ve biz avukatlar yaşadığımız topraklarda eşitlik ilkesinin de savunucusu olarak insanlara hizmet ederiz.” şeklinde konuşan Başkan Kazan eşitlik ilkesinden yola çıkarak, laikliğin de aynı zamanda eşitlik ilkesinin bir gereği olduğunu hatırlattı.

YARGI NE KADAR BAĞIMSIZ MİLLETİMİZ TAKDİR ETSİN!

Bu ilke ve esasların gerçek anlamda uygulanabilmesi, işlerlik kazanabilmesi için yargı bağımsızlığına dikkat çeken Baro Başkanı Av. Zafer Kazan: “Hiç bir makam, mevki, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere, hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve ya telkinde bulunamaz. Bugün yargımızın ne kadar bağımsız olduğunu ben söylemiyorum, milletimiz takdir etsin.” dedi.

SAVUNMANIN DÜŞMANLAŞTIRILDIĞI BİR ÜLKEDE HUKUKTAN BAHSEDEMEYİZ

Son yıllarda Avukatların mesleklerini icra ederken yaşadıkları baskı ve zorluklara da değinen Başkan Kazan: “Savunmanın düşmanlaştırıldığı, yok sayıldığı, angarya olarak görüldüğü bir ülkede hukuk devletinden bahsedemeyiz.” şeklinde konuştu.

Hukukun evrensel ilke ve esaslarının unutulduğu şu zamanlarda bu ilkeleri tekrar hatırlatmak mecburiyeti hissettiğini ifade eden Başkan Kazan, avukatlık mesleğine başlayacak olan genç meslektaşlarını “Bu ilkeleri yaşatarak hukuka demokrasiye güç verecek meslektaşlarıma aramıza hoş geldiniz diyorum.” diyerek tebrik etti.