Haber Detayı

ŞAHİN ÖĞRENCİLERİNDEN BAŞKAN KAZAN İLE RÖPORTAJ

Özel Şahin Okulları 4. Sınıf öğrencileri hazırladıkları bir proje kapsamında Baro Başkanı Av. Zafer Kazan’ı ziyaret ederek çeşitli sorulardan oluşan bir röportaj yaptı.

İnsan Hakları, demokrasi, adalet, eşitlik ve kadın hakları konusunda uzun bir süre Başkan Kazan ile sohbet eden Şahinli Öğrenciler yaptıkları çalışmalardan bahsettiler.

Okullarında hazırladıkları projeler kapsamında adalet, hukuk, demokrasi, eşitlik, yaşam hakkı, düşünce özgürlüğü gibi toplumu bir arada tutan kavramları Jenga oyunu ve domino taşları ile anlatan ortaokul öğrencilerinin sunumundan oldukça etkilenen Başkan Kazan kendilerini tebrik etti.

JENGA VE DOMİNO TAŞI

“Nasıl ki Jenga oyununda üst üste dizilen tahta bloklar o yapının ayakta kalmasını sağlıyorsa; hak, hukuk, adalet, demokrasi gibi kavramlar da bir devleti ayakta tutar, içinden biri eksildiğinde denge sağlanamaz ve o yapı tüm tehlikelere açık hale gelir çünkü artık sağlam bir yapı değildir. Hukuk, adalet, demokrasi, insan haklarını ayakta tutamaz isek tıpkı domino taşı gibi birbiri sıra yıkılacaktır. Sizleri bu güzel proje için tebrik ediyorum. Bu kavramların önemi ancak bu kadar doğru bir şekilde ifade edilebilirdi.” şeklinde konuşan Başkan Kazan çocukların bu yerinde benzetmeleri karşısında hayranlığını gizleyemedi.

Uzun bir süre öğrenciler ile sohbet eden Başkan Kazan temel haklar konusunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

“İTİRAZ EDİN, FARKLI FİKİRLERE SAYGI DUYUN”

 “İnsanlığın var oluşundan bu yana, sadece insan olduğumuz için sahip olduğumuz haklar aşama aşama büyük mücadeleler sonunda elde edildi. Hiçbir hak kendiliğinden sunulmadı hepsi bir mücadelenin sonucuydu.” şeklinde konuşan Başkan Kazan “Haksızlığa uğradığınızda itiraz etmeyi, hayır demeyi bilin. Haklarınızı elde etmek ve korumak için mücadele etmeyi şimdiden öğrenmelisiniz. Öğreneceğiniz bir şey daha var, itiraz etmeyi bilmek kadar önemli bir şey… Farklı fikirlere saygı duymak… Sizinle aynı düşüncede olmayan arkadaşlarınızın da fikirlerini açıklamasına izin verin, onu saygı ile dinleyin. Unutmayın insanlık, uygarlık işte bu farklı fikirlerin sayesinde gelişmiştir.” dedi.

KADIN HAKLARI DEĞİL İNSAN HAKLARI

Öğrencilerin kadın hakları ile ilgili sorularını da yanıtlayan Başkan Kazan: “Kadın Hakları diyoruz da neden erkek hakları demiyoruz? Çünkü hala erkek egemen bir kültür bilinci ile hareket ediyoruz. Bu soruna İnsan Hakları olarak geniş bir çerçeveden bakmamız gerekiyor artık. Haklar konusunda cinsiyetçi bir yaklaşım insan hakkı ihlalidir. Bir insan kadın veya erkek diye hakları azalmaz ya da artmaz, bu ancak ilkel cahil toplumların bir davranışı olabilir” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Öğretmenleri eşliğinde yaptıkları sunumlar ve sordukları sorular ile kendilerine hayran bırakan öğrencileri tebrik eden Başkan Kazan: “Geleceğe dair umutlarımızı güçlendiren, yarının büyükleri sizler aydınlık yüzümüz olacaksınız.” sözleri ile öğrencileri barodan uğurladı.