Haber Detayı

ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ

1 Eylül itibariyle başlayan adli yıl açılışı için Valilik Kampüsünde bir araya gelen Avukatlar Atatürk Anıtına çelenk bıraktılar.

Her yıl Demokrasi Meydanında düzenlenen tören, bu yıl tören alanında yapılan çalışmalar nedeniyle Valilik Kampüsünde gerçekleştirildi.

BAROMUZ YİNE ‘HUKUK VE ADALET’ DEMELİ

 

Tören merasiminin ardından bir konuşma yapan Baro Başkanı Av. Zafer Kazan yine hukuk, demokrasi ve adalet vurgusu yaptı.

Daha önce Ekim ayında yapılacak Baro seçimlerinde aday olmayacağını açıklayan Başkan Kazan: “Gelecek dönemde de isterim ve arzu ederim ki Baromuz yine hukuk diyecek, adalet diyecek, savunma hakkı diyecek ve belki söylemeyi eksik bıraktığımız şeyleri daha güçlü bir şekilde söyleyecek ve hiçbir şekilde şahsi menfaat peşinde koşmayacak, Başkan ve Yöneticilere sahip olsun” sözleri ile meslektaşlarına seslendi.

Başkanlık yaptığı 4 yıl süresince hukuka, adalete, demokrasiye, insan haklarına, doğaya, çevreye ve şehrimize dair çok şey söylediklerini ifade eden Başkan Kazan “tarihe not düşüyoruz” dedi.

“HERŞEYE YENİDEN BAŞLAYALIM”

“Yargının yürütmeye bağımlı hale getirildiği,

Baroların artık bir siyasi parti Genel Başkanına bağlı olan DDK Grup Başkanına bağlandığı, Yargıçların cübbesinde düğme aramaya başladığı,

Gerçek manada Avukata ‘Avukat’, Hakime ‘Hakim’ demekte zorlandığımız,

Ay’ın karanlık yüzü gibi hukuksuzluk içinde kaldığımız bir düzende,

Resmi Adli Yıl Açılış Törenleri ve bu vesile ile hukuk devletine, demokrasiye ilişkin söylemler artık inandırıcı olmaktan çıkmıştır” diyen Başkan Kazan; “Gelin yeniden başlayalım her şeye, 95 yıl önce yanmaya başlayan bir mum ışığı gibi yeniden başlayalım! Birbirimize saygı duyalım, Adil ve hakkaniyetli olalım, din dil mezhep demeden yardımlaşalım, komşuluk yapalım, unuttuğumuz sevmeyi ve sevilmeyi yeniden öğrenelim, çocuklarımıza öğretelim, önce doğayı ve hayvanları sevmeyi öğretelim,  zira doğayı ve hayvanları seven bir nesil iyi bir insan olacaktır, hukuka ve insanlara saygı ile yaklaşacaktır!” sözleri ile tüm vatandaşlara çağrıda bulundu.

Baro Başkanı Av. Zafer Kazan’ın Adli Yıl Açılış Konuşmasının tamamı şu şekilde:

ŞAHSİ MENFAAT PEŞİNDE KOŞMAYAN BAŞKAN VE YÖNETİCİLER

“Hukuk” dedikçe hukuksuzluğa, “Adalet” dedikçe adaletsizliğe, “Demokrasi” dedikçe tek adam yönetimine mahkûm edildiğimiz bir adli yılın daha açılışında bir aradayız;

Bu güne kadar hukuka, adalete, demokrasiye, insan haklarına, doğaya, çevreye ve şehrimize dair çok şey söyledik. Çok şeyler yaptık. Tarihe not düşerek ve tekrar ederek hukuk dedik, Adalet dedik, savunma hakkı dedik, tüm işlev ve kurumlarıyla demokrasi dedik. Gelecek dönemde de isterim ve arzu ederim ki Baromuz yine hukuk diyecek, adalet diyecek, savunma hakkı diyecek ve belki söylemeyi eksik bıraktığımız şeyleri daha güçlü bir şekilde söyleyecek ve hiçbir şekilde şahsi menfaat peşinde koşmayacak, Başkan ve Yöneticilere sahip olsun!

“SÖYLEMLER ARTIK İNANDIRICI DEĞİL”

Bugün yeni bir adli yıl başlıyor ancak AVM gibi her yerde ticari amaçlarla hukuk fakültelerinin açıldığı,

Yargının yürütmeye bağımlı hale getirildiği,

Baroların, artık bir siyasi parti Genel Başkanına bağlı olan, DDK Grup Başkanına bağlandığı,

Yargıçların cübbesinde düğme aramaya başladığı,

Gerçek manada Avukata ‘Avukat’, Hakime ‘Hakim’ demekte zorlandığımız,

Ay’ın karanlık yüzü gibi hukuksuzluk içinde kaldığımız bir düzende,

Resmi Adli Yıl Açılış Törenleri ve bu vesile ile hukuk devletine, demokrasiye ilişkin söylemler artık inandırıcı olmaktan çıkmıştır.

“HUKUKU BİLMEK İSTEMEDİLER”

Oysa Hukuk, iyiyi ve adil olanı bilme sanatı idi!

Ancak kimse bunları öğrenemedi!

Ülkeyi yönetenler iyi ve adil olma sanatını maalesef bilemediler, bilmek istemediler!

Bu nedenle sizlerin huzurunda artık sadece halkımıza seslenmek istiyorum;

Gelin her şeye yeniden başlayalım,

95 yıl önce yanmaya başlayan bir mum ışığı gibi yeniden başlayalım!

Birbirimize saygı duyalım,

Adil ve hakkaniyetli olalım,

Din dil mezhep demeden yardımlaşalım,

Komşuluk yapalım,

Unuttuğumuz sevmeyi ve sevilmeyi yeniden öğrenelim,

Çocuklarımıza öğretelim,

Önce doğayı ve hayvanları sevmeyi öğretelim,

Zira doğayı ve hayvanları seven bir nesil iyi bir insan olacaktır,

Hukuka ve insanlara saygı ile yaklaşacaktır!

“HASTA ADAM”

Çocuklarımıza özgürlüğü öğretelim,

Özgürce düşünmeyi, düşündüğünü çekinmeden ifade etmeyi,

Bilimi sanatı, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı çıkmayı,

Kendisinden farklı düşünen insanları saygı ile dinlemeyi öğretelim,

İşte o zaman din dil mezhep farkı olmadan herkesin aynı mahallede yaşayabildiğini göreceğiz,

4 yıldır söylediğimiz gibi; bilimi, sanatı, liyakati, doğruyu, adaleti bilememenin getirdiği hukuk yoksunluğu ve demokrasi eksikliği ülkemizi henüz 100 yıl bile olmadan yine “hasta adam” konumuna getirmiş ve perişan etmiştir.

“YERLİ MALI DEMOKRASİ, ‘DEMOKRASİ’ DEĞİLDİR”

Bu itibarla bir kez daha tekrar edelim; Zata mahsus, bize göre, yerli malı demokrasi, demokrasi değildir. Demokrasiyi tüm evrensel unsurlarıyla eksiksiz bir şekilde uygulamak zorundayız. Zira demokrasi ikliminde yetişecek aydınlara, yazarlara, düşünürlere, şairlere, sanatçılara, edebiyatçılara, gazetecilere, hukukçulara ve bilim adamlarına ihtiyacımız var.

Bu duygu ve düşüncelerimle yeni adli yılın hakim-savcı ve tüm avukat meslektaşlarımıza hukukun temel ilkelerini, adil yargılamayı, savunma hakkını ve bir de cübbelerinde düğme olmadığını hatırlatmasını diliyor, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. 03/09/2018

 

Av. Zafer KAZAN

Sakarya Barosu Başkanı