TÜRKİYE 6. STAJYER AVUKATLAR KURULTAYI İSTANBUL’DA YAPILDI

Türkiye 6. Stajyer Avukatlar Kurultayı İstanbul Barosu'nun ev sahipliğinde 2-3 Kasım 2013 tarihlerinde Bakırköy Adalet Sarayı Konferans Salonunda yapıldı.

29 Baronun temsilcilerinin katıldığı Kurultay, ilk gün saat 10.00’da TBB Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler, İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç Dr. Ümit Kocasakal ve SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Muazzez Yılmaz tarafından yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.

Divan Başkanlığını SEM Yürütme Kurulu üyesi Av. Necmi Şimşek’in yaptığı Kurultay’ın ilk gününde katılımcı Baro temsilcileri avukatlık mesleğine kabulde sınav ve staj eğitimi konularındaki görüş ve önerilerini dile getirdiler. Saat 17.30’da sona eren ilk günkü çalışmaların ardından İstanbul Barosu’nun Kanlıca’daki tesisi BAROBAHÇE’de Gala Yemeği verildi.

3 Kasım Pazar günü ise Karabük Barosu Başkanı Av. Rıdvan Erdoğan, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Füsun Dikmenli, SEM Yürütme Kurulu üyesi Av. Prof. Dr. Serap Keskin Kiziroğlu tarafından Kurultay çalışmasına dair değerlendirmeler yapıldı.

Kurultaya katılan Baroların temsilcilerinin hazırladığı ve oybirliğiyle kabul edilen Türkiye 6. Stajyer Avukatlar Kurultayı Sonuç Bildirgesinin okunmasının ardından, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Durakoğlu’nun kapanış konuşmasını yaptığı Kurultay, katılım sertifikalarının takdim edilmesiyle sona erdi.

İstanbul Barosu önceki Başkanlarından Av. Kazım Kolcuoğlu, 7. Türkiye Stajyer Avukatlar Kurultayı'nın kurasını çekti. Kurada Kahramanmaraş Barosu çıktı.

6. Stajyer Avukatlar Kurultayı’nda kabul edilen Sonuç Bildirgesi şöyle:

Staj Eğitimi ve Staj Sonrası İlk Yıllar:

1-Hukuk Fakültesi sayısının ve kontenjanlarının hukukçu ihtiyacının üzerinde artmış olması nedeniyle; sayının ihtiyacı karşılar bir seviyeye çekilmesi konusunda girişimlerin yapılması önemlidir.

2-İlk 6 ayki adliye stajının daha etkin ve öğretici olabilmesi için TBB tarafından Adalet Bakanlığı ve Adli Yargı Komisyonu (hâkimler/savcılar) nezdinde gerekli girişimler yapılmalıdır. Bu süreçte mahkeme kalemlerinde stajyer avukatlara staj eğitimi ile bağdaşmayan işlemler yaptırılmaması adına gerekli yönde düzenlemeler getirilmelidir. Stajyer avukatlar için adliyede kendilerine özgü bir cübbe belirlenmelidir.

3-Baroların ikinci 6 aydaki avukat yanı stajının yapılacağı avukatların belirlenmesinde 5 yıllık kıdem şartı ile yetinilmeyip, stajyer yetiştirmeye uygun ortamın olup olmadığı ayrıca araştırılmalı ve staj süresince denetlenmelidir. Stajyer kabul edecek avukatların, stajyerin yetiştirilmesi konusunda eğitim almaları düşünülmelidir.

4-Staj bitiminde alınan ruhsat ücreti asgari düzeye çekilmeli veya kaldırılmalı ve staj bitiminden itibaren en geç 15 gün içerisinde ruhsatlar avukatlara teslim edilmeli ve ruhsat bekleme süresi içerisinde stajyer avukatların yapabilecekleri işleri yapmaya devam etmesini sağlayacak girişimlerde bulunulmalıdır.

5-Staj dönemi boyunca stajyer avukata verilecek ücretleri TBB karşılamalı ve bu ücret en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır. TBB tarafından verilen staj kredileri, kredi geri ödemesinin süresinin sonunda (bugün için 2 yıl) avukatlık mesleğine devam etmesi koşulu ile karşılıksız hale getirilmelidir.

6-Stajın avukat yanında yapılacak olan kısmında stajyer avukatların yaptığı işler barolar tarafından denetlenmelidir. Staj süresince düzenli periyotlarla stajyer avukat tarafından ihtiyari görüş niteliği taşıyan stajı hakkında rapor sunabilme imkânı tanınmalıdır.

7-Baroların tercihen kendi staj eğitimi merkezi olmalı ve eğitim içeriği teori değil pratiğe dayanmalıdır.. Bazı özellikli konuların (drama, yöneticilik, diksiyon, iletişim, mesleki yabancı dil, temel muhasebe ve kurgusal duruşmalar) her bir coğrafi bölgede oluşturulacak bölgesel staj eğitim birimlerinde ele alınması düşünülmelidir. Staj eğitim merkezi bulunmayan barolara, bölgesel staj eğitim birimlerinin diğer konularda da destek vermesi sağlanmalıdır.

8-Mesleğin ilk yıllarında ekonomik sorunlar yaşanacağı açık olmakla; ilk defa bürolarını açacak olan avukatlara kredi desteği TBB tarafından sağlanmalıdır.

9-1136 sayılı Avukatlık Kanunu gereğince staj süresinin uzatılmasına yönelik yönetim kurulu kararlarının kesin olduğu yönündeki ifadenin idarenin her türlü işlem ve eylemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu ilkesine aykırı olup kaldırılması gerekmektedir.

10-Mesleğe yeni başlayan avukatlara belli süreyle baro aidatı muafiyeti sağlanmalı ve barolara giriş ödeneği kaldırılmalıdır.

11-CMK ve Adli yardım yönetmeliği gereğince avukat görevlendirilen işlerde, mesleğe yeni başlayan avukatlara öncelik tanınmalıdır.

12-Staj dönemi boyunca sadece genel sağlık sigortası değil uzun vadeli sigorta kolları primleri de ödenmelidir.

13-TBB bünyesinde Stajyer avukatların temsiline yönelik bir organ oluşturulmalıdır.

Avukatlık Sınavı ve Yönetmelik Değişikliği ile Önerilen Staj Kabul Değerlendirilmesi ile Staj Yeterlilik Değerlendirmesinin İçeriği:

1-TBB tarafından hazırlanan 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na eklenmesi düşünülen avukatlık sınavı önerisinin savunma mesleğinin gelişimine katkı  sağlayacağı düşünülmektedir.

2- Avukatlık Staj Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikteki “Staja Kabul” ve “Staj Yeterlilik” değerlendirmelerinin, başka kuruluşlar tarafından değil TBB bünyesinde oluşturulacak bir değerlendirme birimi tarafından yapılmalıdır.

3-Staja kabul esnasında, puanın yanı sıra kontenjan sınırlaması da yapılmalıdır.

Bundan sonraki ilk Stajyer Kurultay’ındaki açılış konuşmasında bu bildirgenin okunması ve bu kurultay sonuç bildirgesindeki taleplerin hangilerinin karşılandığını, hangilerinin ve neden karşılanamadığına ilişkin TBB tarafından yapılan açılış konuşmasında bir değerlendirme yapılması yönündeki bir teamül oluşmalıdır.

Kurultaya katılan barolar:

ADANA BAROSU, AĞRI BAROSU, AKSARAY BAROSU, ANKARA BAROSU, ANTALYA BAROSU, AYDIN BAROSU, BALIKESİR BAROSU, BOLU BAROSU, BURSA BAROSU, DENİZLİ BAROSU, DİYARBAKIR BAROSU, ESKİŞEHİR BAROSU, GAZİANTEP BAROSU, HATAY BAROSU, ISPARTA BAROSU, İSTANBUL BAROSU, İZMİR BAROSU, KAHRAMANMARAŞ BAROSU, KARABÜK BAROSU, KAYSERİ BAROSU, KIRIKKALE BAROSU, KONYA BAROSU, MANİSA BAROSU, MUĞLA BAROSU, SAKARYA BAROSU, SİVAS BAROSU, SİVAS BAROSU, ŞANLIURFA BAROSU, UŞAK BAROSU, ZONGULDAK BAROSU